Політика

УДАРимо аристократичністю по зеленій безродності!

Колеги-медійники з Чернигова регочуть зі свого міського голови: «Атрошенко заявив, що він нащадок князів Чернігівських»… Ага, на з’їзді партії Удар… Може в контексті борюкань з київськими десантами зе-ДБР воно й вигляда як «апломб градоначальника». Проте Атрошенко цілком може бути нащадком чернигівської княжої династії, яка втратила престол лише на початку 15 століття.

Бо нащадками чернигівських князів були остерські й любецькі бояри, православні шляхтичі, які за Хмельницького покозачилися. Але це ті самі шляхтичі, і ті самі нащадки чернигівських князів (частково звісно). Ну, а козацько-шляхетський стан існував до 1920-их років — це наші діди ще 1910-их років народження (мій дід Петро Носенко становий козак).

Якщо Атрошенко має докази свого шляхетського (козацького) походження, то він цілком може бути й нащадком якоїсь лінії князя Романа Чернигівського — останнього монарха Чернигова, який пішов з престолу 1401 року, здається.

В Англії більшість білого корінного населення походить по якійсь лінії від аристократичних родів. Королева Elizabeth якась там прапрапрапраонучка Ярослава Мудрого, Київського монарха. А тиждень тому в Голінці поховали скромну жіночку — «бившую калхозніцу», яка по одній із родових ліній походить з родини… Гетьмана Івана Самойловича. І це правда. Хоч з цього можна й поржать. І родина покійної про це не в курсє.
Бо в курсє бути «про таке» — дорого. Якщо просто починаєш «рити» свій чернигівський рід, то за 2-3 роки витратиш на верифіковані документи від 5 до 30 тис долярів. Як пощастить…

Я не захищаю Атрошенка. Просто Атрошенку треба було б сказати, що серед мешканців Чернигівської області практично ВСІ по якійсь лінії — нобіліси, аристократія чи навіть нащадки старих княжих династій. І в нас кріпацтво було ВИНЯТКОМ. На відміну від Правобережної України, де воно було ПРАВИЛОМ.

А тим часом — без усяких жартів — поруч із нами є й прямі нащадки Рюриковичів (з роду князів Масальських наприклад). Звичайні собі громадяни України. Не всім же бути нащадками офіцерів міліції. З Кривого Рога… Кому як пощастить…

Ростислав Мартинюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *