Політика

Вільний світ не визнає Лукашенка

Сьогодні робочий день Єврокомісії та Ради ЄС почався з оновленої заяви Євросоюзу про невизнання вчорашньої інавгурації Олександра Лукашенка. Вона є нелегітимною і незаконною. B заяві також йдеться про те, що Європейський Союз не визнає легітимності Олександра Лукашенка як президента Білорусі і очікує нових демократичних виборів у цій країні.

«ЄС ще раз наголошує, що президентські вибори в Білорусі 9 серпня не були ні вільними, ні чесними. Європейський Союз не визнає їхні сфальсифіковані результати. Виходячи з цього, так звана «інавгурація» 23 вересня 2020 року і новий мандат, на який претендує Олександр Лукашенко, позбавлені будь-якої демократичної легітимності», – йдеться в офіційній заяві верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.

Представник ЄС висловив думку, що інавгурація лише посилить політичну кризу в Білорусі. У зв’язку з цим він висловився за необхідність проведення нових демократичних виборів у цій країні.

«Позиція Євросоюзу є чіткою: громадяни Білорусі мають право бути представленими тими, кого вони вільно оберуть на нових інклюзивних, прозорих виборах, результати яких будуть викликати довіру. Ми вражені і зворушені мужністю білоруського народу, який продовжує виходити на мирні демонстрації за демократію і свої основні права, незважаючи на жорстокі репресії з боку білоруської влади. Ми солідарні з ними і повністю підтримуємо їх демократичне право обирати свого президента за допомогою нових вільних і справедливих виборів під наглядом БДІПЛ/ОБСЄ», – сказано в заяві.

В ЄС закликають владу Білорусі припинити репресії і насильство, а також звільнити всіх затриманих, включно з політв’язнями.

P.S.
Таким чином легітимність Олександра Лукашенко в якості президента і його таємну інавгураію не визнають більше тридцяти країн світу. Це 27 країн ЄС, США, Канада і Україна зокрема.

Тепер можна бути впевненим, що після вчорашніх нічних побоїщ в містах Білорусі санкцій Лукашенку і його поплічникам не уникнути. І тепер жоден Кіпр цих невігласів не врятує!

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *