Політика

Визріває нова війна

Те, про що зараз говорять очільники дипломатії й військових відомств провідних країн, точно не збігається з тим, що йде у публічний простір. Темою №1 наразі є очікування великої війни між Іраном та Ізраїлем. Після нанесення високоточного удару ізраїльськими ВПС по консульству Ірана в Дамаську зіткнення стало практично невідворотнім.

ЦАХАЛ терміново скликає резервістів, приписаних до військ ППО. Дипломати не вилізають зі службових літаків. Генерали не відходять від пунктів спецзвязку.

Чому Ізраїль пішов на розгортання конфлікту, перенісши дії з локальної Гази на Ліван, Сірію, Йємен? Тому що і вороги, і партнери зі США і Європи вважають, що все слід залишити, як є. Тобто держава Ізраїль і далі має висіти на волосині.

Якщо б щось запрононували натомість. Наприклад, визнання мусульманськими сусідами держави Ізраїль. Ні. Припиняйте все. Створюйте Палестинську державу і живіть з цим… якщо зможете. Точно по знаменитій імпотентній формулі Барака Обами “залишити все як є”.

А неможливо жити ізраїльтянам у тому, “що є”. Парадигма Голди Меїр лишається: ми хочемо жити, а вороги хочуть нас вбити. 7 жовтня 2023 року Хамас зі своїм звірячим терором відверто підставився. Неспровоковано. Планово. Ось вона нагода розставити точки над і. Але власний спокій і власні інтереси великих держав понад усе.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *