Спорт

Манчестерці проти футбольних гешефтмахерів

Надзвичайні події сталися нещодавно в англійському Манчестері. Фани місцевого клубу «Манчестер Юнайтед» вийшли на масові протести, а потім ще й «захопили» поле місцевого стадіону, де їхня команда мала приймати в першості Прем’єр-ліги «Ліверпуль» (матчі відбуваються за порожніх трибун). Це перший випадок в британській футбольній історії, коли гру перенесли через протести фанів.

«Червоні дияволи», як тут називають команду «Юнайтед» і її вболівальників, виступили проти родини Глейзерів – американських власників «Манчестер Юнайтед». На думку фанів, за 16 років відколи ті заволоділи клубом, з «Юнайтед» вивели 1 млрд фунтів, а клуб шаленими темпами занепадає.

Останньою краплею було рішення власників приєднатися до «мутної» Суперліги, яку намагались заснувати «грошові мішки» на противагу давнім турнірам Європейської футбольної ліги. Після масових протестів власники клубу мусили вибачатися та повідомили, що залишають мертвонароджений турнір. Але вболівальники не прийняли їхні вибачення – вийшли на новий протест. Їхні вимоги можуть спричинити справжню революцію в англійському футболі.

Англійці хочуть, щоб значною частиною акцій клубу володіли вболівальники, які таким чином могли б упливати на політику клубу. Адже команда грає для людей! У футболі (і у спорті загалом) уже давно першу скрипку грають гроші і все менше – емоції, пристрасті. Але саме вболівальники купують символіку клубів, ходять на стадіон, дивляться рекламу під час телетрансляцій, а клуб таким чином заробляє мільярди. Вболівальники при тому ні на що не впливають. Звідси і «підкилимові» рішення про оту сумнівну Суперлігу, непрозора трансферна політика тощо.

Фани хочуть, щоб жодний приватний акціонер не міг мати більшості акцій клубу (така система діє в Німеччині, де майже всі футбольні клуби належать спілкам уболівальників). Англійські фани озвучили ультиматум до уряду, щоб він став їхнім голосом та вніс відповідні поправки до законодавства. А від грошовитих Глейзерів вимагають продати свої акції та дати спокій «Манчестер Юнайтед».

Олександр Ломако, «ГРІНЧЕНКО-інформ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *