Суспільство

Чому 25 грудня?

Більше 75% (!!) християн світу (в тому числі 11 із 16 православних церков) святкують Різдво 25 грудня! І це правильно! Бо саме в цей день його почали святкувати вперше майже дві тисячі років тому, і це було в Римській імперії! Як день народження «Правдивого сонця» – Ісуса Христа! (А ще до християнських часів у всьому Римі 25 грудня відзначали велике язичницьке свято – “Непереможного сонця”).

А головна причина — 25 грудня це ПЕРШИЙ ДЕНЬ після зимового сонцестояння, коли темрява вже відступала – світловий день ставав довшим. Тобто, той календар правильний, в якому Різдво припадає на перший день після днів зимового сонцестояння! Ще раз – правильний календар той, в якому Різдво припадає на перший день після днів зимового сонцестояння!

А для тих, хто святкує по старому стилю – скажу так – ви, перш за все, не послідовні та обманюєте самі себе! Адже всі ви живете по новому календарю!! У паспорті ваш день народження записаний по новому календарю!! Дні народження своїх дітей та батьків ви святкуєте по НОВОМУ календарю! У церкву у неділю ви ходите по Новому календарю!! Годинник у вас у дома – йде по новому календарю!! Новий рік ви зустрічаєте по новому календарю!

А день народження Христа ви хочете святкувати по старому?!!! Але ж 2000 років тому був тільки один отой НЕТОЧНИЙ календар, який давав похибку в три дні за 400 років!

Людство розвивається — і уточнили календар!! Щоб він відповідав руху Сонця, а це головне!! Щоб кожний рік на один і той же день припадали весняне і осіннє рівнодення, зимове сонцестояння, а відповідно і Різдво Христове! І ці дні не “сповзали” кожне століття на один день! І тому Різдво правильно святкувати по НОВОМУ календарю 25 грудня, бо саме цього дня, після піврічного періоду – тривалість дня починає знову збільшуватися (спочатку на 1 хвилину) – це дуже глибокий символ: Світло – перемагає темряву!!!

Народжується Новий рік разом з Господом!! А по старому НЕТОЧНОМУ календарю уже в наступному столітті – Різдво прийдеться святкувати – 8 січня, а, наприклад, в часи Тараса Шевченка (19 століття) – Різдво святкували 6 січня, а в часи Григорія Сковороди (18 ст.) – Різдво по старому НЕТОЧНОМУ Юліанському календарю припадало на 5 січня!!

Віктор Ткач

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *