Суспільство

Кава на вулиці Герцена

Щоразу, коли тролейбус ставав на зупинці “Вулиця Герцена”, я бачив вікно кав’ярні, за яким стояв літній бариста. І я навіть поділився своїми емоціями у ФБ: сивобородий бариста бяляпенсійного віку – диво рідкісне на весь Київ…! Чи комфортно йому на «студентському» робочому місці?

Минув місяць, поки я нарешті переступив поріг кав’ярні на зупинці “Вулиця Герцена”.
— Еспрессо.
– Авжеж!
– Певно, я не перший питаю у вас: чи комфортно вам отак-от – баристою на зупинці? За логікою життя, на вашому місці мав би бути студент чи студентка, та й не на постійній роботі, а до найближчої сесії?
– Студент-не-студент, а мені, як ви правильно сказали, комфортно. Хіба не це є головним у житті?!

Ми з ним десь одного віку. Принаймні, одного покоління. Він вищий на голову і борода в нього окладна, православна, на відміну від моєї хемінгуеївської. Але він дуже світлий! Ну, дуже – сонячна посмішка…

— А до того ви ким працювали?
– Електрик. Всі види проводки з малим струмом.
– А це що?
– Сигналізації, системи відеоспостереження, зв’язок…
За хвилину я вже знав кілька цікавих подробиць про особливості проводки в “хрущовках” і панельних “брєжнєвках”. Може, дізнався би більше, але… відчинилися скляні двері, і до кав’ярні просунувся квадратний чоловічок.

— А можна кави?
– Авжеж. Яку бажаєте – на піску у турці, фільтр-каву, чи… На піску – треба трохи почекати…

Квадратний чоловік замовив на піску. І сказав: «Оце я все їжджу-їжджу повз вас, дивлюся-дивлюся, а це думаю: а дай вийду, кави вип’ю».

Ага-а, значить не я один такий..! Ну, стояла би за каво-машиною тендітна мила дівчина неземної краси – хіба би хотілося отак разом все на світі покинути на 10 хвилин – весь цей тролейбус разом узятий – вистрибнути на зупинці до неї і попросити еспрессо. Ні, не хотілося! Бо хіба я мало бачив милих тендітних дівчат-бариста неземної краси, від посмішок яких серце вмикає режим Феррарі і жене кров по жилах так, шо Шумахєр отдихає… Та бачу я їх щодня на кожнім кроці, де пахне кавою. А от православну бороду за прилавком…

Далі був трохи майстер-клас від літнього бариста по каві в турці на піску – який сорт кращий. Я вийшов з кав’ярні на цій пізнавальній ноті.

Вадим Петрасюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *