Суспільство

Комплекс зрадофілії

Не називатиму прізвищ — ті, про кого пишу, себе й так упізнають. Обидва час від часу виступають то проти Руху, то плачуть, аж голосять, бо, бачте, як все в Україні погано…

Випадок перший.
Він був безвісним журналістом районної газети, яку в народі називали брехунцем. Розвал Союзу, злидні і — практично валявся в лісопосадках. Підібрав його агроолігарх, тепер він у нього в заступниках із величезним, як для райцентру, і навіть немалим, як для Києва, жалуванням.

Для розуміння скажу, що фірма цього агроолігарха за одну тільки люстру собі в офіс заплатила 350 тисяч…

А мені пише — мовляв, проРухали Україну!

Це так коментує світлину, на якій делегація від Чернігівщини на Всеукраїнському з’їзді Товариства української мови імені Т.Шевченка десь початку 90-х.

Це ж хто проРухав із людей, на тому фото — професор Погрібний, земляк, до речі, цього безвісного? Чи Валерій Сарана — перший голова чернігівського Руху? Чи письменниця Валентина Мастєрова, яку читає вся Україна? Чи виконроби Олексій Івченко і Анатолій Лащевський, що стали підприємцями не з отих «купи-продай»?

До речі, цей журналіст ніколи не виявляв своєї хоч мінімальної участі в тому ж Русі чи «Просвіті», але йому вистачає совісті щось мовкати на Україну.

Випадок другий.
Суддя, що також щось бемкнув про патріотів, які прос*али Україну. Оскільки розмова була в контексті похорон Валерія Сарани, я тоді промовчав. А тепер скажу — якби не такі, як Сарана, то не мав би рядовий суддя, без стажу, 34 тисячі зарплати. А цей, зі стажем, певно, має значно більше. Отак ми «проРухали Україну» — хоч би помовчав, рахуючи у загашнику отримані від України гроші!

… Найцікавіше, що патріотами України завжди є люди небагаті, а зрадниками — якраз багатії. Насправді все просто — як каже Святе Письмо — серце ваше там, де скарби ваші. У багатих серце — в грошах, маєтках, годинниках із рожевого золота, автомашинах дорогущих, а у небагатих — в любові до Україні. Скарби бо в нас різні.

P.S. Хоча розріняю заможність, здобуту власним трудом, і багатство, яке впало з украденого чи перепроданого…

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *