Суспільство

«Корюківське заклання» партизана Федорова

А чи не винен партизан Федоров у тому, що сталося з Корюківкою? Може, трохи цинічне запитання з приводу сьогоднішнього вшанування, але…

75 років тому, 1-2 березня 1943 року, загони СС та угорської військової жандармерії у помсту за дії радянських партизанів під командуванням офіцера НКВС О.Федорова знищили близько 7 тисяч мирних мешканців Корюківки Чернігівської області.

Корюківські вбивства за кількістю жертв майже в 45 разів перевищують білоруську Хатинь, у 41 — чеське Лідіце, у 12 — французький Орадур.

При цьому під час проведення каральної акції нацистів поряд із селом дислокувалося з’єднання Федорова, яке в кілька разів переважало карателів за кількістю вояків. Однак радянські партизани нічого не зробили для порятунку мешканців Корюківки, яких вбивали через їхню ж партизансько-диверсійну діяльність.

Мимоволі виникає запитання (яке, можливо, комусь видасться недоречним): «А чи не є у такому випадку співвідповідальними (разом із нацистами) за Корюківську трагедію радянські партизани на чолі зі «славетним» генералом Федоровим, які свідомо підставили під терор гітлерівців тисячі невинних мешканців Корюківки?»

Адже про те, що нацисти відповідають терором на терор, вони чудово знали. Але, по-перше, підставили тисячі невинних людей під удар, а, по-друге, нічого не зробили, щоб захистити їх.

Олег Стецишин

P.S.
… Нині бронзове погруддя цього двічі «хероя», чий підпис як члена катюжної сталінської «трійки» під розстрільним вироком обох дідів моєї дружини, — на «Алеї Слави» в центрі Києва, неподалік Музею Голодомору…

Валерій Ясиновський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *