Суспільство

Ліваки в костюмі Бетмена

В чому суперсила ліваків? Чому їхні ідеї залазять в голови навіть цілком адекватній молоді і починають диктувати поведінку, відключаючи логіку, культурний багаж, виховання та інші гальма? Ми давно думаємо на цю тему. І от що надумали.

По-перше, ліві ідеї нічого не вимагають від носія – усі їхні вимоги направлені назовні. Лівак нікому нічого не винен, ліваку винні всі навкруги. З момента, коли людиною заволодівають ліві ідеї, вона починає вимагати від оточення не робити чогось, не казати чогось і навіть не думати чогось, бо відтепер воно є забороненим. Це тішить інфантильну свідомість – адже відтепер його приховані і не сформульовані претензії до Всесвіту нарешті можуть бути висловлені. Не просто “все не так”, бо слідом за “все не так” приходить “я не такий”. Ні, тепер не треба шукати причин у собі, тепер відомо, що саме не так: люди не так називають якийсь народ, не так ставляться до когось, не так вживають роди і відмінки. Ліві ідеї не покликані змінити світ – вони покликані дати привід для висловлення претензій до нього.

По-друге, ліва ідея чітко визначає винних у всіх бідах, а бід у молодих людей, які активно шукають своє місце у суспільстві, не бракує. Так от знайте, що у всіх ваших бідах винні:
а) буржуї
б) самці
г) сексисти
д) гомофоби, потрібне підкреслити.
Якби не вони, ви би давно жили в ідеальному світі і не мали жодних проблем. Така позиція – мед по душі невдахам, закомплексованим та слабким людям. Звинуватити у своїх бідах когось – це супер-сила!

По-трете, ліва ідея дає носію право на помсту. Ваші предки колись утискали наших предків – тепер ми вам за це помстимося, і не важливо, може конкретно твої конкретно моїх не утискали, головне – я можу мститися просто за правом свого існування. Це працювало і сто років тому: Буржуї експлуатують робочий клас? – тепер ми вас за це пограбуємо і розстріляємо. Можна мститися батькам, які не розділяють твоїх ідей, можна – професору у виші або людині у Фейсбуку. Таким чином кожен носій лівої ідеї стає супер-героєм, який мститься за вікову несправедливість. Для інфантильної свідомості немає нічого ліпшого, ніж відчувати, що насправді ти – Бетмен.

Усі ці три чинники разом дають рецепієнту можливість стати деміургом, який знає, як влаштований світ, що в ньому не так, хто винен і що робити. І водночас вони не вимагають рівно нічого, окрім того, що інфантил уже робить – треба лише лаятися та звинувачувати всіх навколо.

Жодної логіки тут немає, бо одночасно із застосуванням фемінітивів, які чітко визначають різницю між чоловіком та жінкою, забороняється робити різницю між чоловіком та жінкою, пропаганда толерантності не толерує тих, хто проти, позитивну дискримінацію змінює дискримінація, якої не відчувається, ну, і так далі. Це не треба розуміти, це треба повторювати.

Брати Капранови

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *