Суспільство

Лишилося трохи до Мойсеєвих 40…

З’явилися дані опитування, які підтверджують ідею Мойсея і народ, якого він водив 40 років пустелею, щоб помер останній, хто народився в рабстві. Якби сьогодні в президенти висунулися Кравчук і Чорновіл, то останній набрав би 80 відсотків. Тоді Чорновіл набрав понад 23% і програв у першому турі. Його опонент набрав понад 61.

Це свідчить про ментальний прогрес. Про те, що суспільство змінилося дуже суттєво за роки незалежності.
Я тоді працював керівником Рух-Прес, тобто прес-служби Народного Руху, який висунув Чорновола в президенти. Іноді виходив сам у народ поагітувати, щоб відчути народні настрої.

Роздавав на вокзалі листівки. Мені врізався у пам’ять такий епізод. Жінка років 50+ , явно з провінції, бере листівку і каже: “За тюремщика – ніколи в світі”. Під словом “тюремщик”, думаю, вона мала на увазі зека, сидільця. Їй було “какая разніца”, за що він сидів. До речі, через 20 років країна таки обрала собі “тюремщика” Януковича.

Я до того, що 1991 року Україна голосувала за УРСР, але незалежну. 70 років тоталітаризму не могли не позначитися на менталітеті українців. В народі панували патерналістські настрої, народ не вмів відстоювати свої права. Коротше, обирали такого собі першого секретаря ЦК КПУ, але під назвою президент.

Сьогодні багато хто фантазує.Мовляв, якби обрали Чорновола, то… Але його тоді не могли обрати з причин, які я вище згадав. Ще фантазують. Якби обрали Чорновола, то він би не дозволив робити якісь негідні речі. Думаю, що це перебільшення ролі однієї особи. Якщо в суспільстві певні настрої, то одна особа не змінить їх кардинально.

Але, попри величезні зміни, в суспільстві і сьогодні залишаються елементи совка. Зокрема, кілька років тому опитування показало, що понад 50 відсотків хотіли б жити за соціалізму. Це при тому, що ми вже жили при ньому. Знаємо, що це таке. Але суспільство, певне, вважає, що це був якийсь неправильний соціалізм. А треба будувати правильний.

Що це як не залишки совка? Так само, як суспільство було на понад 70 відсотків проти запровадження ринку землі. Але нам до 40-річчя незалежності ще сім років лишилося. Може, тоді ми зовсім від спадщини совка відмовимося?

Юрій Луканов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *