Суспільство

На порозі вибору між «мати» і «бути»

Французькі філософи, прихильники лівої ідеології, вже висловилися про коронавірус, критикуючи неолібералізм і сучасних лідерів за скорочення медицини, вбачаючи вихід із ситуації в солідарності капіталу з суспільством, часткове його усуспільнення, і в солідарності різних національних держав.

Головне: коронавірус став початком нового 21 століття, яке, як це зазвичай і буває, не настає згідно з календарем.

От 20 розпочалося першою світовою, спізнившись на цілих 14 років. 21 століття буде століттям економії природних ресурсів, коли людині бракуватиме елементарних речей у зв’язку зі зміною клімату: ідеться про воду і хліб.

Україна, що вважалася райською землею, дуже зміниться. Ми вже є свідками зневоднення, коли українська земля перетворюється на порох. Навіть у Києві це помітно.

Капіталізм, звичайно, визискує землю. Одначе капіталізм нині забезпечує потреби людей, які частково збігаються з правами, даючи людям рівні можливості. Капіталізм насправді до зубів озброєний соціалізмом, а Китай — взірцева соціалістично-капіталістична економіка.

І ця безплідна земля, в яку перетворюється наша прекрасна планета, свідчення того, що люди, які мали найкращі наміри, дійшли до виробництва одноразових речей, бо саме вони виявилися економічно найвигіднішими, і ці одноразові речі доведуть планету до ручки.

Колосальний ресурс спалюється за один день!
Якщо людина не перегляне своє ставлення до речей, не навчиться себе контролювати, не знайде інших насолод поза речами, тобто не віддасть перевагу «бути» над «мати», якщо людина не зрозуміє, що рівні права з нею на планеті мають навіть кажани, вона просто зникне як вид.

І жодний карантин їй не допоможе.

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *