Суспільство

Не Маск, а маски

Не Маск, а маски наразі мають бути актуальними. Бо він серед нас, і дуже активний. Ми його сприймаємо за сезонну ГРВІ, бо нам так хочеться себе заспокоїти. Я теж. Ну, носа заклало, нема як дихати, вся носоглотка суха, але нежиті нема. Голова тяжка, очі печуть, а температура при цьому навіть понижена… Ну, значить, можна заспокоїтись. Але ж слабкість, м’язи в’ялі.

І знову заперечення собі: «Я ж бустерну дозу прийняла всього півтора місяці тому!» А в шлунку якісь різкі спазми, чому? Вирішила приготувати легкий супчик. Присмачила його цибулькою (не смаженою), лавровий листочок, кропу щедро вкинула, підсолила, понюхала-спробувала, а він ніякий. Я додала ще кілька горошин духмяного, чорного перцю, роздавлений зубчик часнику, ще підсолила, а він знов ніякий: ні запаху, ні смаку. Я ще додала сухих трав, ще часнику і розумію, що мій супчик перестав бути дієтичним. Отож, певні підозри закралися, і я вирішила заварити каву через кавоварку. Запах кави я точно почую! Але не почула… Стало ще сумніше.

Ковідом я вперше захворіла наприкінці серпня 2020. Тяжко хворіла і довго вичухувалася, була висока температура, складна пневмонія, але нюху і смаку не втрачала. Вдруге легенько переходила на початку вересня 2021. Була вже щеплена, тому не допускала думки, що це міг бути знову він. Смак і нюх були на місці. Зрозуміла, що я все-таки тоді перехворіла, коли через пів року почало сипатися волосся, і все більше його залишалося на подушці і гребінці. Оце є вірний симптом перенесеного ковіду!

І ось тепер, тільки почало відновлюватися, відростати втрачене волосся, невже знову? Це ж якраз на весну знов почне випадати. Саме Перемогу нашу святкувати, а я буду напівлиса?

Ну, жарти-жартами, а ковід зараз активний. Завдяки тому, що ми переважно щеплені, переносимо його значно легше. Щеплення захищає саме від важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусу. Але свою руйнівну дію проти нашого імунітету він все одно здійснює. Тому краще поберегтись. Діставайте, друзі, свої маски і не соромтесь їх одягати в громадських, людних місцях. Адже дослідження свідчать, що правильне використання маски може зменшити можливість інфікування на 53%.

Допоки в Україні не сформований колективний захист від коронавірусної хвороби, ризик інфікуватися залишається, тому маски потрібно все ж носити, усім без винятку. Це відповідальність кожного за себе і оточуючих. І щоб лікарів не відволікати у цей складний час від більш важливої роботи.

Самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів через 5 днів з дати їх виникнення або з дати позитивного результату тестування ( це я процитувале те, що прочитала). Мені ще деньок залишилося побути в самоізоляції.

Зінаїда Куценко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *