Суспільство

Новий Володимир для Володимирської гірки

Гадаю, багатьох сколихнула новина від Зе-президента, що він хоче створити свій офіс в Українському Домі. Молодь, очевидно, не знає, що ще під час свого будівництва наприкінці 70-х ця споруда зажила серед киян недоброї слави.

Насамперед тому, що цим проектом пошкоджено уславлену Володимирську гірку, тобто, знищено назавжди історичний краєвид, що існував тисячі років до нас.

То вже був злочин, однак, за часів Щербицького ніхто не радився ні з професіоналами, ні з корінними киянами, які цінували і любили своє місто, не думали, що цим самим назавжди обікрали нащадків.

По-друге, багатьох тоді обурив сам посталий будинок, який аж ніяк не є втіленням традицій українського зодчества, про що особливо свідчить дах цього неоковирного приміщення, схожий на приплюснуту тюбетейку серед козацьких високих шапок.

Ну, і по-третє, всі розуміли, що цим самим владці хотіли змістити поняття — щоб у подальшому Володимирську гірку величали не від імені Київського Великого князя Володимира, хрестителя Руси-України, а від миршавого Ульянова, який і ногою не ступав у Київ, але музей якому заповзялися організувати в цьому приміщенні.

Однак Історія — мудра пані, вона розпорядилась по-своєму: Щербицького з ганьбою нащадки вже забули, «музей», в якому не було жодного справжнього експоната, пов’язаного з принципалом, ліквідовано. Будинок став одним із символів боротьби українців за свободу і честь, став Українським Домом. Так, як мало бути.

І що ж?
Починається новий виток спіралі навкруг цього місця? З’являється новий Володимир, який хоче далі доруйновувати Володимирську гірку. Адже потрібні будуть нові під’здні шляхи, нові комунікації, нове «місце для протестів», уже передбачене його велемудрими радниками, для охорони і т.д.

Я розумію, що його в Кривому Розі не вчили шанувати українську історію, не до того було. Але архітектори, радники, вчені?!

Ну, і не без того, щоб увічнити своє Володимирове ім’я на Володимирській гірці… А заодно, знищити пам’ять і про Майдан, і про Революцію гідності, яка саме там і відбувалася, і перекрити усі подальші спроби такого штибу, адже все це буде посилено охоронятися і заборонятися…

Проковтнемо, українці?

Ольга Кобець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *