Суспільство

Пастка для голуба в День всіх закоханих

Ми повертались додому дворами. На горбику біля дитячого майданчика я помітив голуба. Він якось дивно лежав на снігу серед ріденьких кущиків. Одне його крило було неприродно задерте. Придивившись пильніше і помітивши зелений пакет, я зрозумів, що шия голуба заплуталась у целофані.

З голубами так часто буває. Особливо кумедно вони виглядають з хомутами на шиї, видовбаними з окрайця хліба. Голуби довго борсаються, щоб звільнитися, навіть літають з тими хлібними «вінками». Я ще встиг подумати, що й цього разу буде все гаразд, тож вирішив Олі не показувати одчайдушну боротьбу голуба за волю.

Та тієї ж миті краєм ока я зауважив, що до голуба, стрибаючи поміж гілками, наближаються дві ворони, які відразу зупинилися, помітивши мою увагу. Це кардинально змінювало ситуацію, бо я знав, що буде далі. Можливий наступний сюжет замилування не викликав. В руках у мене були торби з харчами, власне, тому я лише споглядав.

Я попросив Олю, аби вона визволяла голуба. Оля вирішила, що голуб заплутався в гілках, а не в целофані. Вона піднялась на горбичок. В одній руці тримала валізу. Я розумів, що їй потрібні будуть обидві руки. Як бути з валізою, адже там – десяток яєць? Якщо Оля згадає про них і покладе валізу на сніг, усе буде добре, але якщо вона вирішить затиснути її між коліньми, то я матиму на вечерю свіжу яєчню. Я доти переймався, доки Оля намагалась однією рукою вивільнити голуба. Птаха вже геть втомилась і не рухалась. Тож у можливому двобої з воронами була приречена.

Целофанова петля добряче обвила його шию. І Оля змушена була звільнити другу руку. Вона поклала сумку в сніг. І щойно обома руками послабила зашморг навколо шиї голуба, він почав тріпотіти крилами і вириватися. Це трохи заважало, та врешті-решт голуб випурхнув з її рук. Якихось вад у його польоті я не помітив, то, гадаю, він навіть не травмувався.

Щасливі і веселі, з непотовченими яйцями, обговорюючи несподівану пригоду і нашу достойну в ній поведінку, ми поверталися додому. Сонце сідало. «День всіх закоханих» поволі добігав кінця. Я пригадав цю календарну обставину і сказав Олі, що ми врятували кохання голуба і голубки, а вона зауважила, що так День Валентина ще не відзначала. А звідки ми знаємо усі змісти цього свята? Визначити – це завжди обмежити.

Валентин Ткач

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *