Суспільство

Що випить на Різдво? Однозначно — вино!

Позаяк в ці непрості часи ми всі, по можливості, підтримуємо національного виробника, розповім коротко про українські вина. Я не сомельє, й не дегустатор, а просто – споживач, дилетант. Це – не експертна оцінка, а лише мої суб’єктивні враження. Про нотки ванілі, аромати свіжого сіна та мокрого крота, я писати не буду, бо то всьо – лабуда й непотрібні понти. Це — не реклама. Мені ніхто ці вина не присилав, і не просив про них написати. Я їх купив особисто сам. Сам і вип’ю!

Отож (зліва – направо).
1. Frumushika. Старосілля, Одеська область. Шардоне Limited Edition. 599 гривень. Цілком питне ординарне вино. На щодень піде. Особливо про нього оповідати нічого, вино – як вино. В додатку Vivino воно ніяк не оцінене, бо ще там ніхто його не позначив, і нічого про нього не написав. Інші вина цього бренду мають на Vivino оцінки 3,7 – 3,8 бали. Це доволі багато. Думаю, можна брати ще їхнє «Ркацителі». В принципі, додаток Vivino – також лабуда. Але, якщо трунок вам асолютно невідомий, то можна відсканувати.

2. Beykush, Миколаївська область. Совіньйон Резерв. 520 гривень. Мабуть, найбільш розкручений бренд в Україні. Вина дуже високої якості й цікавого смаку. Зокрема, цей совіньон 3,9 бали на Vivino. У них доволі цікаві ігристі вина: біле й рожеве. 1560 гривень за пляшку. В принципі, з вин Бейкуша можна брати будь-яке. Топове вино бренду – Арбіна. Це – оранж. Біле вино, зроблене за технологією червоних. 1040 гривень.

3. Stakhovski Wines, Мужієво, Закарпаття, Рислінг Оранж, 840 гривень (3,8 – на Vivino). Вино нашого відомого тенісиста Сергія Стаховського, патріота, воїна й дуже крутого чоловіка! Сергій Стаховський у 2023 році брав участь в боях за Бахмут. Вино – цікаве. На смак – чиста бормотуха, але в позитивному сенсі. Я таке люблю.

Ще в мене був доволі непоганий «Трамінер» від Закарпатського Chateau Chizay. Але я його вже випив, тому показать вам не можу

В общим, багато не пийте. Або – пийте! І пийте своє, наше, при нагоді. Українські винороби заслуговують на нашу підтримку! Будьмо!

P.S.
Мушу дещо додати, бо дехто каже, що дорого. Виноробство це не легка штука, воно коштує тяжкої праці, і, відповідно, грошей, даруйте за банальність. Але ціни – різні. В того ж таки «Шато Чизай» є цілком притомні вина до 200 гривень. Оранж Стаховського – топове вино бренду. Інші його вина вдвічі дешевші.

Я написав саме про ці вина, бо якраз вони в мене є зараз.

***
У 1989-му році я прийшов з армії. В погребі стояло 6-ть 20-літрових бутилів червоного вина. Батько робив зі свого винограду. Перший тиждень в мене був олінклюзів у погребі, але потім батько закрив погріб на замок, а ключ заховав десь аж коло копанки.

То я робив так. Питаю батька: можна одну кружку вина взять?
— Ну, одну можна, — казав батько. І давав мені разовий доступ до погреба.
Я спускався в погріб. Швидко залпом випивав чотири кружки прямо в погребі, а пʼяту наливав і вилазив нагору. Потім батько казав: «Слабий ти, сину! Одну кружку випив, а вже язик заплітається!»

З особистого досвіду скажу таке: якщо людина вже намірилась випить, то вона таки випʼє, хоч ти їй кіл на голові теши…

Віталій Чепинога

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *