Суспільство

Царство космічне Вам, Герою…

Україна втратила свого першого і поки що єдиного астронавта. Леонідові Каденюку раптово стало зле під час ранкової пробіжки в одному з парків столиці. Карета «швидкої допомоги» прибула справді на диво швидко, та зарадити вже було годі.

Леонідові Костянтиновичу днями виповнилося лише 67 років.
Він народився на землі історичної Бессарабії, в селі Клішківці, Хотинського району, в родині сільських учителів. Серпень 1976 року визначив його долю: недавнього випускника Чернігівського вищого авіаційного училища Леоніда Каденюка рекомендують до загону радянських космонавтів, у групу багаторазової космічної системи «Буран». Далі навчався в Центрі підготовки льотчиків-випробувачів Московського авіаційного інституту.

В незалежній Україні 1995 року його відбирають до групи космонавтів Національного космічного агентства та відряджають до Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) для підготовки до космічного польоту на кораблі багаторазового використання «Колумбія».

З 19 листопада по 5 грудня 1997 року Україна та світ пильно і захоплено стежили за його історичним підкоренням навколоземної орбіти. «Взяв із собою в космос касету з українськими піснями, – ділився враженнями від польоту в інтерв’ю тодішній журналістці «Молоді України» Юлії Косинській. – Слухав «Червону руту» Івасюка, прокидався під Гімн України. Така наша Земля красива з космосу! Там найбільше розумієш, як ти любиш рідну землю… І дуже скучаєш».

… Від поважних світових інформаційних агентств до відгуків звичайних людей у соціальній мережі – нескінченні хвилі жалоби і співчуття…

Віктор Огнев’юк, ректор Київського університету імені Бориса Грінченка, академік Національної академії педагогічних наук України: «Сумую… Леоніда Каденюка знав особисто, був у його рідному селі і школі, якою він постійно опікувався. Його покликала Вічність…»

Сергій Пантюк, поет: «…Ця людина єдиною серед уже вільних українців бачила нашу планету з Божих висот… І у повсякденному житті був дуже світлим… Двічі я мав честь розмовляти з першим астронавтом незалежної України. І справді від нього віяло чимось неземним… Тепер він там – в інших вимірах… Дуже сумно… Царство космічне Вам, Герою…»

… А на світлині вгорі – екіпаж, з яким Леонід Каденюк підкоряв космос. Після польоту всі вони побували в Україні, гостями Леоніда Костянтиновича. Провідували і його родинний Всесвіт, село Клішівці.

«Каденюкова мати, – пригадує буковинець Василь Бабух, – пригостила гостей чорносливом із власної лозниці. Сливки особливо сподобались астронавтці Калпан Чавлі. Ось такі деталі… Звідки я це знаю? Бо був очевидцем. Калпан Чавла – уродженка Індії. Згодом вона загинула на шаттлі «Колумбія» у 2003 році через розгерметизацію корабля… Тепер їхні душі зустрінуться в небесах».

«ГРІНЧЕНКО-інформ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *