Суспільство

Цей дивак Ілон Маск…

Перелопатив сотні сторінок відкритої інформації про Ілона Маска, американського підприємця, інженера і мільярдера. Гадаю, не тільки мені, а тисячам інших моїх ровесників та й старшим людям буде цікаво, який він, де він взявся і як став тим, ким став.

Він народився 1971 року в Преторії, столиці Південно-Африканської республіки, у родині підприємця і канадської моделі. З дитинства був інтровертом, віддавав перевагу читанню книжок та всіляко уникав гратися з іншими дітьми.

Батько Маска був людиною суворою, і відповідним чином ставився до дітей. Траплялося, що змушував їх годинами сидіти мовчки і слухати його надокучливі повчання. В школі Ілону велося не набагато ліпше. Однокласники знущалися над ним за його замкнутість, а одного разу навіть ніс зламали. Його «віддушиною» був комп’ютер: швидко опанував програмування і навіть розробив космічну аркаду «Blastar», яку продав і заробив свої перші 500 доларів.

У 17 років Ілон виїхав до Канади. Спершу вступив до університету Куїнс в Кінгстоні, штат Онтаріо, а через два роки перевівся до університету в Пенсільванії, США: там і отримав ступінь бакалавра з фізики та економіки. Пізніше не раз казав, що фізика дала йому дуже гарну структуру мислення: спочатку розкладати речі до фундаментальних основ, а вже потім над ними «здійматися».

Згодом Маск береться за стартап «Zip2», який поєднував карти міст із даними довідника «Жовті сторінки». Всього за два роки продажу Zip2 приніс Маскові 22 мільйони доларів. За проєктом «Zip2» він одразу запускає інший – «X.com». Його партнером став Пітер Тіль, чия компанія займалася подібною розробкою і мала назву «PayPal». Підприємці вирішили об’єднатися. І це стало, на жаль, неприпустимою помилкою Маска. Він практично позбувся свого бізнесу: одного разу під час відсутності його просто заочно звільнили радою директорів, а всі активи прибрала до рук фірма «PayPal».

В червні 2002 року Маск заснував компанію «SpaceX». Новий проєкт було присвячено розробці ракет-носіїв і кораблів для польотів у космос. Наступного року Маск стає співзасновником компанії «Tesla» – виробника електромобілів і систем зберігання електричної енергії. Першу розробку, спорткар «Tesla Roadster», фахівці презентували вже за три роки, 2006-го. За ним сконструювали інші цікаві моделі, зокрема оснащені автопілотами.

Нині головним трендом «Tesla» є виробництво сонячних батарей. Електроавтомобілі також виробляють у великих обсягах, вони завоювали світ.

У грудні 2008 року Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) підписало з компанією Ілона Маска контракт на запуск носіїв і космічних кораблів «SpaceX» до Міжнародної космічної станції. Сума контракту – 1,6 млрд доларів.

Але Маск не зупиняється, не спочиває на лаврах. 2016 року береться за нову сферу досліджень, якою опікуватиметься нова його компанія «Neuralink». У короткостроковій перспективі має з’явитися обладнання для лікування складних захворювань головного мозку. Того ж року бізнесмен придбав компанію «The Boring Company», яка будує підземні тунелі для швидкісних автострад. А до того ж інженер Маск продовжує опікуватися вдосконаленням електрокарів. Планує додати функцію, що дозволить водієві розмовляти з пішоходами з кабіни, не відкриваючи вікон. І водночас загорівся ідеєю колонізації Марса і Місяця. Компанія «SpaceX» навіть продемонструвала прототип ракети, яка доставлятиме туди перших колоністів…

І насамкінець цікаві факти:

*Нові досягнення своєї компанії Ілон любить відзначати подорожами і розкішними вечірками. Наприклад, за успішний старт місії «Falcon» (пілотована подорож у космос) він вивіз свою команду на американський курорт «Cocoa Beach».
*Хоча статки Маска обчислюється мільярдами доларів, в компанії «Tesla» його офіційна зарплата становить 1 долар на рік.
*Під час навчання в Університеті Пенсільванії Маск став засновником підпільного нічного клубу. Для цього він з друзями попередньо орендував кімнати в гуртожитку. Заклад став популярним, але от що цікаво: сам засновник його не відвідав жодного разу…

Власне, Ілон Маск – це реальний доказ того, що все в цьому житті можливо. Правду кажуть: якщо дуже запрагнути, то і в космос можна злітати.

Денис Савич,
студент Інституту журналістики
Київського університету імені Бориса Грінченка
«ГРІНЧЕНКО-інформ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *