Суспільство

Влетів до купе, а там – дівчат «під зав’язку»…

Готуючись до «Журналістської весни-2018» у столиці, де мене чекали однокурсники Київського держуніверситету імені Т.Г. Шевченка випуску 1978 року, ледь зумів дістати квиток на потяг «Чернівці-Київ».

Улетів до купе збуджений і не повірив своїм очам: місця «під зав’язку» забиті дівчатами!
Оце «поталанило»!!!

Про що з ними — незнайомими — говорити, і як у такому делікатному товаристві переодягать штанці?

Та збіговисько дівчат це аж ніяк не хвилювало. Вони розмовляли про своє, жартували, щось шукали у своїх крутих телефонах.

Виявляється, всі вони — три Наташі і одна Таня — їдуть з Чернівців, де щойно відбувся медичний семінар. Бачили Божої краси університет, пройшлися панською вулицею (Ольги Кобилянської), і чим найбільше захоплювалися — гарно пообідали в шикарному ресторані за чужий рахунок…

А коли довідалися, що поруч з ними — журналіст і письменник, помітно притихли… Уважно розглядали мої книги і довго не вірили, що я і є отой літератор, котрий написав «товсті» твори.

Навіть порівнювали моє фото на обкладинці з живим портретом подорожуючого автора!

Дуже їм сподобалися мої слова з книги публіцистки «На сторожі білого птаха»: «Якби моя воля, я б вишив золотими нитками нашого лелеку на Прапорі України. Хай би нагадував співвітчизникам на всіх континентах, що їх зачекалась Батьківщина — не зла мачуха, а доброзичлива, любляча мати, яка виглядає з далеких доріг своїх роз’єднаних діток».

Читали мовчки по кілька разів, розпитували, звідки беру сюжети для своїх матеріалів. Самі, як і я, теж з Чернігівщини — Корюківка та Носівка. Знають тамтешнє життя, історію сіверського краю.

— Дайте оту цитату в Інтернет, — просили дівчата-медики, — хай люди прочитають. Дуже теплі, хвилюючі слова… Можливо, хтось і замислиться…

Отак і їхали книги і люди до столиці…
Зі своїми думками, радощами і тривогами… Адже з деякими однокурсниками я не бачився понад 40 років… і оцих гарних, привітних дівчат зустрічаю вперше.

Микола Максимець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *