Суспільство

Як наш чоловік горілкою шипи «зашліфував»

У соцмережі активно поширюється відео лікаря з України, який вже понад 20 років працює в Італії, доглядає за літніми людьми. Саме літні італійці стали першими жертвами смертоносного коронавірусу. Але і нашого співвітчизника коронавірус не оминув.

Проте, коли він відчув перші ознаки хвороби, то інстинктивно зробив таке: змочив санітарну маску «Українською з перцем» і вдихав її, наповнюючи легені алкогольними випарами. І робив так без упину протягом доби.

Трапилось диво! Хвороба відступила.
З його розповіді я зрозумів, що алкогольні випари знищують оті підступні короновидні шипи, присоски віруса, і вірус не має змоги вживлятися у легеневі клітини людини.

Ну, це я так експресивно переповідаю, на мій хлопський розум.

А сьогодні раптом трапляється мені вже грунтовна наукова стаття японського професораTsumoru Shintake у виданні Університету Корнелла (Cornell University), і там читаю таке:

«Віруси, такі як SARS-CoV-2 і грип, є ліпофільними з оболонкою, і відносно легко інактивуються під впливом спиртів. Оболонка здебільшого складається з ліпідного бішару, взятого з клітин-господарів на стадії складання/ брунькування життєвого циклу вірусу. Тому склад ліпідного бішару повинен бути загальним для всіх вірусів SARS, MERS і грипу, навіть після мутацій, і, таким чином, ці кровоспоріднені віруси дезінфікуються під впливом етанолу з тією ж концентрацією. Експериментальні дані вказують на те, що концентрація етанолу 30 ~ 40 об. є достатньою для інактивації вірусів грипу-A в спиртовому розчині».

Вчений вважає, що для цього процесу дезінфекції можливе якраз використання алкогольних напоїв з концентрацією 16-20 об.%. Скажімо, чудово прислужиться віскі (розведений гарячою водою у співвідношенні 1:1) або саке, оскільки вони легко доступні і безпечні (не токсичні). А щодо «Української з перцем» — то годі й казати!

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *