Суспільство

Які труси носили космонавти?

У мене спогади і балачки про «потужну радянську економіку» викликають асоціацію з трусами-сімейками. Я погуглив і навіть не зміг знайти такого фота. Це були унікальні вироби з цупкої чорної матерії — широкі і довжиною ледь не по коліна. Досі перед очима картина: я зайшов до сусідських хлопчаків, сидимо на кухні, і раптом виповзає, схоже з похмілюги, їхній батько, працівник мотозаводу, дядя Льоня в таких ото трусах, чухає собі яйця і каже мені: «Прівєт, Юрчик».

Саме оті труси – чорні і до колін – це, як на мене, ознака радянської економіки. Щось незграбне, потворне, незручне. Мало не все, що вироблялося в «совку», було такого, як оті труси, рівня. Його купували тільки тому, що альтернативи не було, або товар якимсь дивом привезений із-за кордону, але за захмарними цінами.

… Одразу після школи моя мама влаштувала мене на роботу до себе на взуттєву фабрику. Я там працював в експериментальному цеху. Його «експериментальність» полягала в тому, що взуття там виготовлялося вручну. І це було справді пристойне взуття на відміну від того, що випускалося з конвеєра. Уявляєте? Це все одно, що повернутися від автомобіля до воза з конем і назвати це –експериментальним транспортом!

Або ще таке. Чому конвеєр, який закупили десь за кордоном, у «вмілих» радянських руках випускав таку жахливу продукцію? Та тому, що десь дали не той матеріал, не той клей, не ті шнурки. А сам конвеєр, коли встановлювали, то щось не докрутили, не довертіли — от і мали те, що мали.

І коли сьогодні я читаю, що в СРСР була потужна економіка, яка лише трошки відстала від західної, то мені стає смішно. Я не знаю точних цифр, але виробничі фонди були переважно зношені. Їх не можна було ні відремонтувати, ні реформувати. Їх можна було лише викинути геть і поставити нові.

«Ностальгуни» за «совком» кажуть: мовляв, треба було лише докласти зусиль, приділити увагу і було б нам щастя – сучасне виробництво.

Найнаочніший приклад — автопром. Йому приділяли спеціальну увагу. Тарифи для розмитнення «Тойот», «Вольво», «БМВ» встановили чорт зна коли з метою «захисту вітчизняного виробника». Себто створили цьому виробнику тепличні умови. І той ЗАЗ, який випускав раніше консервні банки на колесах під назвою «Запорожець», став конкурентоспроможним?! Крім «Ланосів», він ні на що більше не спромігся.

Отож, плюньте «пропагандонові» від совка в пику, коли він намагатиметься у вашій присутності ностальгувати за тим часом. Єдине, що там було більш-менш пристойне — це військова галузь. У космос справді першими полетіли. Але не буває ефективно працюючої окремої галузі, коли вся система хибна. Рано чи пізно космічна галузь мала відстати від американської. Так і сталося.

Літали у космос, а трусів нормальних пошити не могли. До речі, а космонавти, також носили сімейки? Чи цьому передовому загонові якісь спеціальні видавали?

Юрій Луканов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *