Суспільство

Якщо раптом вибори…

Днями Зеленський обмовився: якщо війна затягнеться, треба шукати спосіб провести вибори… І в мирний час у такій країні, як наша, вибори – це гра в смертельну рулетку. А під час війни… З таким, як зараз, рівнем громадянської свідомості, нам цілком загрожує «грузинський варрант».

Що ми будемо робити, коли «мудрий нарід» вчергове обере якогось Януковича-2? Нам потрібні запобіжники. Такі запобіжники, які б і не зменшили даровані конституцією права і не допустили реваншу проімперських сил.

Головний ворог демократії – невігластво. Щоб зменшити вплив невігласів, пропоную нагальні кроки: у рамках чинної системи, не порушуючи рівень нашої демократії і конституційних прав виборців, на законодавчому рівні слід переглянути вимоги до кандидатури у президенти. І неодмінною умовою має стати висока освіченість, досвід державного управління або активна участь у громадському житті.

З огляду на досвід США, слід поставити верхню вікову планку – кандидат не має бути старшим 75 років. Суттєво слід законодавчо підвищити вимоги до якості виборців. Самі вибори можна і слід проводити у два тури. Ніде і нікого не ущемлюючи в конституційних правах, у першому турі виборець має скласти в онлайн на виборчій дільниці індивідуальний тест на свідому участь у виборах – відповісти на 12 запитань, де 4 запитання стосуватимуться історії України, 4 – державного устрою країни, 4 – історії сучасної Європи.

Запитання, як і до екзамену, можуть бути опубліковані за місяць до тестування, щоб кожен міг підготуватися. Якщо чотири відповіді на тестові запитання невірні, виборець не отримує перепустку для голосування в другому турі, де власне, і будуть проходити самі вибори.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *