Культура

Доля Ярослава Павуляка

Зарив я в землю безліч юних днів,
Між ними був один, що дуже жити хтів.
Те місце, де лежать їх мертві голоси,
Я каменем приклав, щоб не розрили пси.
А нині, мов на гріх, бракує того дня –
До нього мчу і мчу, упавши на коня.

(Ярослав Павуляк. Могили на конях. Тернопіль. 1999)

Усі три прижиттєві збірки Ярослава Павуляка (1948-2010), видані в Україні, у мене є: “Блудний лебідь”, 1993; “Могили на конях”, 1999; “Дороги додому”, 2009. Дві останні з автографами. Отримав я їх через Петра Сороку.

З Ярославом коротко говорили на травневому святі журналу “Сова” у Тернополі (є колективна знимка). Третю книжку я рецензував, вона номінувалася на Шевченківську премію.

Доля Ярослава Павуляка – доля поета в тоталітарній державі – безталанна. Зі своєї ініціативи поставив у травні 1969-го пам’ятник Шевченку у рідному селі Настасові. З того часу зазнавав переслідувань КҐБ. Двічі виганяли з навчання за “український буржуазний націоналізм”. Але закінчив московський Літературний інститут. Відтак 13 років жив і працював у Чехословаччині, власне в словацькій Братиславі. З 1991 повернувся в Україну й прожив до своєї смерті в Тернополі.

Вірші написані на фольклорній основі і пісенній метафориці. Але глибокі з екзистенційною складовою і національним стрижнем.

Помер якось раптово восени 2010. З Франківська на похорон їздили Корпанюки (Василь і Марія) та Ярослав Довган, приятель по Літінституті. Ще 2016 вийшла поетична книжка Яр.Павуляка, оформлена роботами Івана Марчука (“Сон є сон”).

Євген Баран

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *