Суспільство

Замість гальби пива – філіжанка з квітами

Звикло, щоп’ятниці надвеч, після роботи по прес-центрах євро установ, журналісти, дипломати, європарламентарі, функціонери Ради ЄС і Єврокомісії сходяться до ірландського пабу «Kitty O’Shea’s», аби пропустити гальбу-другу холодного пива і поговорити, відверто попліткувати про те, що насправді відбувається в цих установах.

Паб «Kitty O’Shea’s» вже давно став неофіційною біржею обміну неофіційною інформацією найвищого рангу. Навіть тією, що під грифом «ембарго», «внутрішнього користування» і аж до грифу «таємно». У пабі «Kitty O’Shea’s» усі грифи розкриваються після першої гальби пива…

І ось, у зв’язку з війною в Україні тепер я маю обмеження щодо такої розкоші — тусуватись серед колег у цьому знаменитому пабі по п’ятницях. Раніше то була для мене звикла традиція, сьогодні — це розкіш. Взяв зобов’язання перед мерією міста Мехелен (старовинне історичне містечко поблизу Брюсселя) допомагати біженцям з України. У Мехелені розбудовується велике поселення для українців. А я і моя дружина взялись допомагати нашим стражденним співвітчизникам.

У сфері моєї відповідальності — бібліотека в Мехелені. Сьогодні це одна із п’яти найкращих бібліотек світу (номінація 2021 року). Тут я записую і ставлю на облік нових членів бібліотеки з числа новоприбулих українців. Їм видаю картки членів ВІВ (безкоштовно) і усі «ніштяки» ВІВ Мехелен: комп’ютери, інтернет досхочу, копіювальні машини, сканери, бібліографія, книжки…

Коротше!
Пожертвував я сьогодні посиденками у пабі «Kitty O’Shea’s» і поїхав у свою бібліотеку в Мехелені. Заходжу, підходжу до свого українського інфобюро.., а там у філіжанках хтось понаставляв квітів. І серце, як у тій пісні про соловейка, просто затьохкало.

Питаю: хто це понаставляв? Ніхто не знає.
Мораль: не бійтесь несподіванок, серед них зазвичай — приємні!

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *