Суспільство

ЗМІ – дзеркало суспільства

На тлі традиційних ЗМІ, включно з телебаченням, продовжує зростати популярність цифрових медіа. Цікаве загальнонаціональне дослідження на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні», за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), провела соціологічна компанія InMind.

Спікер Джиліан МакКормак порушила злободенні питання подальшого розвиту мас-медіа: яким шляхом споживачі найчастіше отримують інформацію?, чи є лідер з-поміж ЗМІ, який мав би високу довіру?, як позначилась світова пандемія на свідомості українців?

Цьогоріч понад 80% українців читала, слухала і дивилась повідомлення з дезінформацією про коронавірусну хворобу. Більше того, третина тих, хто ту брехню «споживав», ще й ділилися нею в соціальній мережі. «Левова частка українців стикалась із неправдивими чутками та дезінформацією. Наприклад, що коронавірус — це біологічна зброя, розроблена в китайських чи американських лабораторіях, або що ковід вигадали… медіа, або ще неймовірніше – до його поширення спонукало використання… інтернет-технологій 5G. Найпечальніше те, що близько третини опитаних вважали такі історії правдивими», — повідомила під час презентації директорка Internews в Україні Джилліан МакКормак.

Згідно з дослідженням, 77% українців усвідомлюють існування дезінформації, хоча близько 62% респондентів впевнені в своїй здатності відрізнити дезінформацію від правди. «У цьогорічному опитуванні ми помітили кілька тривожних тенденцій. Новини, які люди споживають на соціальних медіаплатформах, дуже часто не є надійними. Проте це не заважає тим платформам бути популярними. Отже, люди, читачі великою мірою залишаються неперебірливими», — зауважила пані МакКормак.

За її словами, українське дослідження підтвердило світову тенденцію щодо зростання популярності цифрових медіа. Перше місце серед джерел інформації, яким найбільше довіряють, поділили між собою національні та регіональні онлайн-медіа в Україні – їм довіряють 48% опитаних. Тоді як показник довіри до національних телеканалів становить 41% проти 49% у 2019 році. Опитування також показало, що частка українських інтернет-користувачів зросла з 71% у 2015-му до 90% у 2020 році.

Серед молоді віком 18-35 цей показник сягає 100%.

Роль засобів масової інформації в житті сучасного суспільства важко переоцінити. Для декого без інтернету тепер і взагалі нема життя. Тому медіапростір в сучасному світі перебирає на себе важливу функцію з формування свідомості людей, виховання їх ціннісних орієнтацій, смаків, поглядів, звичок, уподобань. А отже вільні ЗМІ стають дзеркалом вільного суспільства. І кожен обирає сам куди дивитися – в криві дзеркала або в чисті віддзеркалення.

Максим Дірко,
студент 2 курсу Інституту журналістики
Київського університету імені Бориса Грінченка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *