Хвиля Десни » 4 Грудня, 2020

Daily Archives: 4 Грудня, 2020

Культура

«Карнавал» Леоніда Плюща

Published by:

Читаю книгу «В карнавалі історії» Леоніда Плюща. Він чудово описує ту дивну, гнітючу, сіру і водночас цікаву атмосферу в Києві в 60-70-ті роки минулого століття… Брежнєв, застой, дисиденти, 1968, КГБ, Чорновіл, Дзюба, Григоренко, Симоненко, Світличний, Стус, Параджанов і т.д. Якоюсь мірою це нагадує описану Надією Мандельштам атмосферу в перші пореволюційні роки Києва. Кожної тварі — по парі…

Continue reading

Культура

«Всі ми вмремо, а Україна буде жити!»

Published by:

Вражаюче привітання Галини Плужник другові Борису Антоненку-Давидовичу в його 80-літній ювілей, мовлене через залізну завісу і океан у Нью-Йорку на відзначенні ювіляра українською громадою. Ювіляр міг дізнатись про цю подію лише з радіотрансляцій «ворожих голосів».

Continue reading

Культура

Не стало Роллана Сергієнка

Published by:

Сьогодні у Москві помер кінорежисер Роллан Сергієнко. Він помер рівно через 7 років після смерті сина, Олексія Сергієнка, теж режисера. Так зійшлось… Душа Роллана Петровича надто прагнула поєднатись із сином, який пішов так рано, так трагічно.

Continue reading

Культура

Володі Земляному у День його з’яви

Published by:

Сьогодні ми дякуємо усім Причетним до Твоєї з’яви на світ, Володю. Усім, кого Ти любив, ким надихався, виростав і розкрилювався на своєму стрімкому, але скупо наміряному земному шляху. Кожним поетичним чи публіцистичним рядком Ти мудрішав, доростав до тієї потуги істинного слова, яка давала змогу утвердися у найвищому праві за всіх сказати, за всіх переболіти. У тій місії, що додає снаги і множить скорботи.

Continue reading