Хвиля Десни » 27 Грудня, 2021

Daily Archives: 27 Грудня, 2021

Культура

Велемудрі балачки через верхню губу

Published by:

Подивився і послухав на ЮТУБі розмову Сергія Жадана з Андрієм Курковим — «… Про письменство і письменницькі амбіції», про Спілку письменників, залиту в бетон в 1950-х роках… Скажу: це якась патологія… Втім, спершу ось про що. Слід таки визнати: Курков, а за ним і Жадан, говорячи про Спілку письменників, подекуди мають рацію. Спілка справді потребує оновлення і осучаснення – в позитивному розумінні цього слова. Я і сам, і значно предметніше, ніж шановні візаві, можу говорити про неспроможність Спілки встигати за «скаженим принтером» часу.

Continue reading

Відео Новини

Курков та Жадан про письменство і письменницькі амбіції…

Published by:

Чи можна модернізувати Міністерство культури, навіщо письменникам об’єднуватися, чому в історії української культури багато білих плям, що робити з культурною спадщиною радянської України, навіщо нам культурний омбудсмен і чим займається ПЕН-центр?
Співрозмовник Сергія Жадана — письменник, президент українського ПЕН-центру Андрій Курков…

Continue reading

Суспільство

Вовкулака

Published by:

Оповідання «Вовкулака» – одне з моїх перших. Написане на замовлення покійного редактора тоді ще «Колгоспної правди», що виходила в Мені, Михайла Воронецького. Перед Різдвом Михайло Семенович попросив мене написати щось новорічне і легке, щоб для кожного читача районки. Я відразу почала писати. Дивуюся сьогодні, як можна було так легко і швидко писати у прохідному кабінеті, через який колеги снували до машиністки і бухгалтера. Двері ніколи не зачинялися…

Continue reading

Суспільство

Фемінізм із марксизмом-ленінізмом

Published by:

Раджу не фирскати окропом при слові ФЕМІНІЗМ. Скоріш за все ви і ваш опонент даремно сваритеся, бо розумієте поняття «фемінізм» по-різному. Мені здається, що такої поваги до жінки, як у традиційному українському та польському суспільстві годі й шукати. Кажу так, бо я їх добре знаю, але те, що я бачив серед монголів, теж схиляє мене до думки, що Жінок люди поважають найбільше скрізь.

Continue reading