Хвиля Десни » 29 Січня, 2022

Daily Archives: 29 Січня, 2022

Культура

«Блогерівські» нотатки Евгена Маланюка

Published by:

«В нашій історії були доби, коли погорджувана і осмішувана — тепер — література, силою обставин, набірала «особливого» значення. Література — в ідеалі — то світ думок та ідей. Світом думок та ідей має бути й сучасна наша, а коли так не є, то… багато говорити. Зрештою — це й є темою цих рядків. В політичнім (більш або менш) вакуумі література, ц.т. світ ідей та думок, заміняє часом все: робиться «політикою», репрезентує, організовує, керує. «Інтелігент» це — на відміну від «простої людини» — може знати і мусить знати.

Continue reading

Культура

Автографи від Ліни Костенко

Published by:

На факультеті журналістики Київського держуніверситету була студентська традиція — 31 грудня ходити до письменників і вітати їх з Новим роком. Пощастило й мені кілька разів бути письменницьким щедрувальником. Організовував цю веселу переберію мій земляк Василь Метерчук. Збиралося нас понад 20 чоловік… В університетському ансамблі «Веснянка» хлопці брали напрокат шаровари, жупани, смушкові шапки, вишиванки, дівчата одягали червоні чобітки і барвисті хустки. Мали ми свою Козу, Діда, Лікаря-аптекаря. Ходили з нами і старшокурсники Володя Земляний, Василь Яцура, Яків Шумик…

Continue reading

Політика

Тепер таких політиків не роблять…

Published by:

Стареча неміч при владі (Байден, Путін, Кастро) така ж недолуга й жалюгідна, як молодечий ідіотизм (Макрон, Трюдо, Зеленський). Кажуть, що велична епоха народжує видатних політиків. Якщо так, то сучасна – дрібна й ніяка, незважаючи на щоденні катаклікзми, народжує нікчемних не лише зростом, а й боягузливих чмошників і вульгарних популістів. За ділами – безглуздих, словами – банальних, і за миршавістю «пізнаєте їх».

Continue reading

Політика

Дармоїди під куполом цирку

Published by:

Снідаю і дивлюся пряму трансляцію засідання Верховної Ради. На трибуні — міністр оборони Олексій Резніков. Доповідає про стан справ у військах, їхню готовність до відбиття можливого наступу на сході та півночі України. Депутати ходять по залі, розмовляють між собою, сміються… Резнікова ніхто не слухає. Хтось говорить по телефону, або щось читає… Затим слово бере міністр охорони здоров`я Віктор Ляшко: ситуація з ковідом складна, але контрольована, каже, і називає цифри. Народні обранці і тут зайняті своїми справами. Їм до с*аки слова головного медика країни!

Continue reading