Хвиля Десни » 30 Листопада, 2022

Daily Archives: 30 Листопада, 2022

Культура

Все минає, все минає, літо в осінь йде…

Published by:

Сьогодні ім’я Назарія Яремчука звучить у теленовинах, згадується у соцмережах. Лунають пісні Його голосом у записах і з уст юних співаків. Йому виповнилося б сьогодні тільки 71… Наш незабутній! Цим моїм спогадом, свого часу опублікованим у газеті «Буковина», хочу поділитися як вогником свічки, яку сьогодні запалюють у пам’ять про великого Співака, величну Людину.

Continue reading

Культура

Перший сніг за одноколірністю осени

Published by:

Тепер я зрозумів язичників, коли вони пізньої осени палять багаття до неба, розріджуючи одноколірність. Розумію шведів, що розмальовують свої будинки у яскраві червоні, зелені та інші кольори. Сірятина так паскудно нищить ніжні порухи душі — сірятина плотів, які ледь борються з нею позеленілими моховими заглибинами, сірятина голих дерев, понуро заниканих під сірим небом, сірятина сільських хат, мало яка з них бо пащекує свіжими кольорами, сірятина роз’їжджених доріг і стежок.

Continue reading

Культура

Мадонна українського слова

Published by:

«Богородице, Матір наша небесна! Свята Покрово, покровителько люду святоруського! Куди ж ви всі відійшли? Чого ж залишили мою землю і нарід мій на поталу червоних дияволів? Чи ж не бачите, що вони доточують кров із могутнього українського дерева? Чи ж не бачите криниці, повної українських сліз? Чи ж не бачите, що то не Україна вже, а велетенська могила? Де ж ви, сили небесні?» — це щемні слова, актуальні сьогодні, од яких навертаються сльози, із книги «Молитва за убієнних голодом» письменниці Катерини Мотрич, сьогоднішньої ювілярки (славні 75 літ!).

Continue reading

Культура

Літературний процес: «вміння себе подати»

Published by:

Мені упав увічі вельми цікавий допис Ірини Грабовської. Рідко коли надибаєш у фейсбуці, щоб піднімалася дійсно важлива, актуальна і, головне, не вигадана, а реальна проблема нашої літератури — проблема авторів і видавців. Тож я зацікавився і подав свій коментар. Вельми прикро, що авторка допису по-дитячому образилася на мої (і ще, може, когось иншого) оцінки і закрила доступ до своєї сторінки. Шкода, бо могла би бути глибока і гостра дискусія довкола згаданої проблеми, яка би увиявнила багато ґанджів нашого літературного процесу, а, отже, помогла би їх усунути.

Continue reading

Культура Суспільство

Парагвайський погляд на Німеччину

Published by:

Трохи реальної політики. Щось мені підказує, чи навіть так: я переконаний, що зірка Німеччини заходить, а Парагваю сходить. Бо чоловік, у якого я зараз тимчасово мешкаю (назвемо його Макс), кинув Німеччину і переселився до Парагваю. Макс з так званих казахстанських німців. Приїхав з батьками до Німеччини, коли йому було 5 років. У 33 переїхав до Парагваю, де і живе вже 7 років.

Continue reading