Хвиля Десни » 11 Січня, 2024

Daily Archives: 11 Січня, 2024

Культура Суспільство

Там, де гроші втратили зв’язок з національністю

Published by:

На початку ХХ століття актуальним був соціально-філософський єсей іспанського філософа Госе Ортеґи-і-Ґассета «Повстання мас», присвячений культурній кризі Європи, що стала наслідком виникнення масового суспільства, яке почало відбирати вплив у аристократії. На сьогодні такою актуальною є книга американського соціального філософа та історика культури, професора історії Кристофера Леша “Повстання еліт і зрада демократії”.

Continue reading

Суспільство

Як мене в Афганістан посилали…

Published by:

Інтригуючий заголовок, чи не правда? «Чіпляє»… Втім, назвав так не для того, щоб додати зайвого драйву і якось привернути увагу, а відобразити у ньому справжню суть події, яка трапилася зі мною майже 50 років тому… З тривогою стежу за дискусіями у суспільстві щодо закону про мобілізацію, а також за публікаціями про зростання в Україні кількості ухилянтів, про те, як у намаганнях утекти за кордон «пішла голота на вигадки» – від перевдягання у жіноче до підробки документів. Тривога за те, як би нам за цією безкінечною балаканиною не втратити те, що маємо.

Continue reading

Політика

Кравчук між крапельками

Published by:

Він сам любив цей анекдот про себе, бо розказував його під час візиту в одну з балтійських країн. Про те, що росіянин і американець прийшли мокрими під дощем, а Кравчук – сухим. Питають: як? Каже: «А я між крапельками».  … Схоже, він так і все життя пройшов між краплями – волиняк, який малим знав про УПА, став одним з головних комуністів України. Комуніст, який фактично сприяв утвердженню Народного Руху (хоч і не за своєю, може, волею) і який розвалив СРСР.

Continue reading