Культура

А зло піде туди, звідкіль прийшло…

Подумалось про те, що майже в усі часи війна йде пліч-о-пліч з мистецтвом. Окрема категорія — художники-баталісти, чиї магічні пензлі й фарби допомагають нам уявити, як ото воно жилося людям у давнину, коли «було колись в Україні — ревіли гармати…». А сучасність, особливо після облоги Чернігова клятими орками та жорстоких бомбардувань і руйнувань, породжує в уяві щось таке нове, незнайоме, що поглинає погляд, народжує фантазії чогось невідомого й незнаного досі.

Сучасність матеріальна — це великоформатна книжка-альбом, яка мене взяла в полон на кілька днів, бо треба ж було знайти й купу інформації. А все — просто. Син десь у нетрях інтернету написав конкурсний коментар і несподівано виграв дивовижний приз — артбук українською мовою сучасного польського художника Якуба Розальські (Jakub Różalski,1981р.н., мешкає у Гамбурзі).

Художник – палкий прихильник історичного минулого 20-х років ХХ-го століття. Теми його картин — звідти, зі столітньої давнини. Але він зненацька (то окрема історія творчості) ввів у пасторальні сюжети бойових роботів. Так народилася неймовірна фантастична історія з персонажами, інтригами, карколомним перебігом подій для комп’ютерної гри.

В ігри комп’ютерні не граю — ще не доросла. Але артбук полонив на чимало годин. Просто пірнула в той альбом з головою. Там обмаль букв і слів — зате є зображення. Неймовірні відчуття, особливо сьогодні, коли на календарі — 20-ті роки вже наступного століття, знову йде війна, активно використовується робототехніка — дронів, літаків-безпілотників, комп’ютерного визначення й наведення цілей для знищення.

Звісно, сто років тому ніхто дні війни не рахував, а ми продовжуємо рахувати й занотовувати події і враження. Бо нам своє робить. Сьогодні, як і сто років тому, навіть під обстрілами та бомбардуваннями, після страшних руйнувань, дачники, селяни, фермери сіють і саджають насіння, дерева, кущі з надією на урожай попри все. Життя триває. І так має бути, допоки є наша планета. А зло піде туди, звідки прийшло — такий закон.

Фото — не з артбуку, а з інтернету, де викладено багато картин талановитого художника Jakub Różalskі.

Інеса Фтомова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *