Політика

Приємні «анонімні» новини у Раді ЄС

Очікується, що вже сьогодні лідери ЄС затвердять статус кандидатів України та Молдови для вступу у Євросоюз. Вчора зайшов у Раду ЄС зарезервувати собі місце у прес-центрі і у залах прес-конференцій. Бо сьогодні тут стільки народу.., більше, ніж людей. А тим часом поміж журналістами і дипломатами вже блукають «анонімні» джерела від Ради ЄС і «off the record» з «витоками» інформації.

В установах ЄС і НАТО давно існує ця театрально-конспірологічна практика витоків інформації від так званих «анонімних» джерел. Хоча всі журналісти знають їх, як облуплених.

Так от!
«Ми очікуємо, що європейські лідери нададуть Україні та Молдові статус «кандидата», – сказало журналістам «анонімне» джерело напередодні саміту Євросоюзу.

У четвер вранці заплановано розпочати зустріч лідерів ЄС із керівниками країн Західних Балкан: Сербії, Чорногорії, Косово, Албанії, Північної Македонії, Боснії та Герцеговини. Переговори будуть зосереджені на можливих реформах у процесі розширення ЄС для сприяння інтеграції країн Західних Балкан. Перше ключове питання: вступ Північної Македонії у ЄС, але все залежатиме від того, як надалі розгортатиметься політична криза в Болгарії, яка досі блокувала переговори щодо вступу Північної Македонії у Європейський Союз.

Проте найважливішою темою цього «геополітичного саміту» — очікування, що лідери ЄС дадуть зелене світло на кандидатство Україні та Молдові. Питання набуття такого статусу Грузією не розглядатиметься.

Лідери ЄС також обговорять можливість подальших санкцій проти Росії та підтримку України, а також шляхи вирішення глобального дефіциту продовольства. У п’ятницю саміт продовжиться обговоренням результатів Конференції з питань Європи та економіки, включаючи інфляцію та зростання цін на енергоносії.

Ростислав Демчук із Брюсселя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *