Культура

Чернігову бракує Джозефа Конрада

Класик англійської літератури недовгий час мешкав у Чернігові. Чим не привід, аби в місті на Десні була хоча б вулиця його імені? Йдеться про Джозефа Конрада, у якого якраз сьогодні іменини. Він народився 1857 року у Бердичеві, поляк, батько Аполлон Коженьовський за участь у підготовці антиросійського повстання був засланий у Вологду.

Дружина Евеліна з 4-річним Юзефом (Джозефом він став, відколи англізувався) поїхала слідом. Через хворобу дружини Аполлон Коженьовський домагається переводу в Чернігів, де вона все ж померла. То був 1865 рік. І саме тоді майбутній Джозеф Конрад жив у Чернігові.

Далі була смерть батька (Юзефу лише 11 років), виховання у дядька, відмова від російської армії і австрійського громадянства, подорожі, невдале кохання, контрабанда зброєю, політичні пристрасті, а 1894 року пориває з морем і стає письменником. Через рік публікує першу повість, у 38 одружується з 22-річною англійкою, з котрою народили двох синів.

Помер від серцевого нападу 1924 року. Його творчість мала великий вплив і на Ернеста Хемінгвея, і на Грехема Гріна. Звісно, він виправдовував британський імперіалізм, але при цьому вмів показати людську душу…

У польській Гдині, в Сінгапурі, у Сан-Франциско є пам’ятники, меморіальні дошки Джозефа Конрада. Пора і в Чернігові одну з вулиць назвати на честь класика англійської літератури. Годі лампічити, де не плюнь, як не Толстого, то Пушкіна…

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *