Хвиля Десни » 3 Грудня, 2021

Daily Archives: 3 Грудня, 2021

Культура

І втіха, і ганьба «Напівсонних листів»

Published by:

От і довершилася ганьба. У Польщі видали грубезну епопею Володимира Яворського-Волдмура «Напівсонні листи», всю повністю, як є. Здійснило це Ченстоховське видавництво «Літературна ґалерея» (Galeria literacka), головним редактором якої є Богдан Кноп. Переклав відомий польський літератор Богдан Задура. При оформленні обкладинки використано картину знаменитого польського ма́ляра Томека Сетовського. Від 01.12. ц.р. книга надходить у торгівельну мережу Польщі, насамперед на книжкові інтернетсайти. Ціна за один примірник 35 злотих.

Continue reading

Культура

Закони Тайни

Published by:

Ліс повен таїни. Куди не кинеш оком – усе таємниче, все загадкове і притайне: дерева, трави, стоквіття, звірі, птахи, народження і умирання, зміна кольорів, пахощів і ароматів, розцвітання, розцвічування і ув’ядання, щоденне проминання, мерехтіння тіней і гра світла, щебет вівсюги і стукіт дятла, тиша і дзвін, сиві тумани і світлі небесні пастелі, рахманні ранки і вечорова сутемінь, дощ і вітер, сніг і градобій, кручені стежки і темні застуми… Та не тільки ліс – увесь світ тайна.

Continue reading

Культура

Чернігову бракує Джозефа Конрада

Published by:

Класик англійської літератури недовгий час мешкав у Чернігові. Чим не привід, аби в місті на Десні була хоча б вулиця його імені? Йдеться про Джозефа Конрада, у якого якраз сьогодні іменини. Він народився 1857 року у Бердичеві, поляк, батько Аполлон Коженьовський за участь у підготовці антиросійського повстання був засланий у Вологду.

Continue reading

Суспільство

Доленосний день

Published by:

… Іноді за високими словами питаю себе: чи не надто пафосний? Але про свято 1 грудня, яке нині минуло майже непомітно, безсумнівно і з чистою совістю стверджую: Доленосний День! Ми звикли вшановувати 24 серпня 1991 року, день, коли Верховна Рада України проголосила Акт про державну Незалежність. Але, на моє переконання, дата 1 грудня, коли на всеукраїнському референдумі цей документ підтримали понад 90 відсотків громадян відтвореної держави, однозначно заслуговує на значно більше пошанування.

Continue reading