Культура

Дивовижна виставка сімейства Жолудів

В Національному музеї українського народного декоративного мистецтва представлено репрезентативну колекцію родини Жолудів. «Монументальне мистецтво, скульптура, кераміка родини Жолудів або Мистецькі символи запорізької землі» — таку назву має колекція. Назва виставки дуже символічна, адже митців на створення своїх шедеврів надихнула запорізька земля з її безкрайніми просторами та стародавньою історією.

Олександр Жолудь — відомий художник. Його скульптури позначені оригінальністю. Він натхненний красою української природи – це особливо помітно в антропоморфних та зооморфних мотивах його керамічних скульптур. Роботи майстра з м’яким матеріалом, якому він, як диригент, надає форми не лишають байдужим.

Мрійливість, прагнення до гармонії – такі основні мотиви в роботах Лариси Жолудь. Пантоміма, жести, загальна будова людських постатей концентрують увагу і передають сюжетні колізії в її психологічній характерності.

В усьому цьому відчувається намагання і навіть тверезий розрахунок художниці аби замилувати глядача – і то не тільки національним типажем жінки, а й вибором та ефектним потрактуванням історії нашої держави.

Керамічні скульптури Сергія Жолудя, здебільшого портрети — це формально вишукана інтерпретація моделей. Вони вражають багатством кольорів глини та глазурі. Скульптури суперечливі. Вони ніби схильні до діалогу, і водночас демонструють нашу суть, де одна зі сторін обов’язково залишається глухою до будь-яких аргументів. Як часто є в житті — замість розуміння ми обираємо шлях протистояння.

Що відрізняє стиль дружини Сергія Жолудя — Аліни Жолудь? Безумовно — теплота та виразність. Він заснований на простих геометричних формах.

Ніжно та витончено майстриня додала до своїх робіт характерну мережку, вводячи акцент просторовості та легкості. Насичені червоні, зелені та бірюзові відтінки вводять глядача в атмосферу казки.

Кожен творець цього навдивовижу талановитого сімейства має свій власний керамічний стиль, який показує, наскільки різноманітним може бути ефект від роботи з глиною, яка в умілих людських руках набуває індивідуального виміру. В роботах Олександра, Лариси, Аліни та Сергія Жолудів є всього сповна — і новаторства, і традицій, і героїзму, і любові до рідної землі.

Ольга Ужвенко,
студентка Інституту журналістики
Київського університету імені Бориса Грінченка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *