Культура

Фейлетоніст Шатуновський з манерами ведмедя-шатуна

В домашній бібліотеці знайшов книжку відомого совєтского журналіста-сатирика Іллі Шатуновского «Закатившаяся звезда» 1959 року видання. Читав її я дуже давно — аж у підлітковому віці.

Одразу скажу, що з мистецької точки зору цей твір не має жодної вартості. Але приваблюють три речі.

Насамперед — ілюстрації художника Юрія Макарова. Вони простенькі, але надзвичайно атмосферні. Якби Макаров жив десь в США, то він міг би стати непоганим художником коміксів. Проте і в СССР митець зміг реалізувати себе сповна.

Книги з ілюстраціями Юрія Макарова знайомі кільком поколінням любителів фантастики. Він незмінний оформлювач книжок Олександра Казанцева. Зараз навіть важко уявити твори фантаста з чиїмись іншими малюнками…

Що ще імпонує мені у цьому детективі — він написаний на основі реальних подій. Завжди цікаво співставити історичні події з літературним баченням письменника. У вступному слові до повісті йдеться, що вона написана за реальними шпигунськими подіями, про які у 1958 році написала головна совєтська газета «Правда».

Рупор КПСС оприлюднив повідомлення Комітету державної безпеки про затримання американських шпигунів, які проникли на територію Радянської Латвії і про те, як були зірвані плани розвідки США…

Сьогодні допитливий читач без складнощів може розшукати в інтернеті більше подробиць тієї справи. Навіть не зважаючи, що архіви КДБ в Росії ще й досі не розсекречені…

І третя причина, що викликає у мене інтерес до книги.
Це особа самого письменника. Очевидно, без підтримки і контролю з боку КДБ написати детектив Шатуновському було нереально. То ж я цілком можу припустити, що автор в тій чи іншій формі і сам був співробітником КДБ. І це не зважаючи навіть на те, що письменник — син репресованого.

Ілля Шатуновський — знаний в СССР фейлетоніст, сатирик і журналіст. Він на постійній основі співпрацював з газетами «Комсомольская правда» та «Правда».

Треба розуміти, що бути журналістом в часи СССР — означало постійно жити і працювати під прицілом КДБ. Хтось з цією реальністю не погоджувався і опинявся в ГУЛАГу, чи пускав собі кулю в скроню, а комусь така співпраця приносила задоволення і добробут. Саме з останніх і був Шатуновський.

Він запам’ятався читачам численними «викривальними» фейлетонами проти «стиляг» і американських шпигунів. А ще, сатирик несамовито боровся з антирадянським способом життя.

Так фейлетон Іллі Шатуновського «Знову про зіркові хвороби» став непрямою причиною тривалого тюремного ув’язнення зірки радянського футболу Едуарда Стрельцова.

Фейлетон «Зірка на «Волзі» (у співавторстві з Суконцевим) ледь не погубив кар’єру співака Марка Бернеса. Фейлетон «Чечітка наліво» (разом з Панкіним) призвів до того, що Людмила Гурченко на довгі роки опинилася поза великого екрану.

А фейлетон «Бр-р-р!» пародіює твір Льва Овалова «Секретна зброя» виставляючи письменника літературним рвачем, який в гонитві за великим гонораром складає всякі детективні банальності.

Сьогодні Шатуновський теж не сидів би без діла. За його беззаперечний талант журналіста-кіллера чи блогера-викривача він легко міг би заробити хороші гроші під час виборчих кампаній. Або – створити партію і на її чолі піти на вибори.

Олександр Соломаха

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *