Культура

Фестиваль чернігівських поетів

В Чернігівській бібліотеці ім. Короленка відбувся V обласний поетичний фестиваль «Дотиком душі», на який з’їхалися поети із Чернігова та області. Назбиралося близько 40 римувальників (з Городні, Корюківки, Ніжина, Остра, Сновська, Куликівки…) Найперше вшанували пам’ять Ганни-Арсенич-Баран, яка чотири роки поспіль була в журі фестивалю. Цьогорічний захід відбувся якраз в день народження пані Ганни. Шкода, що вона так раптово й так рано відлетіла у вічний Вирій…

До складу журі цьогорічного фесту увійшли начальник відділу Департаменту культури і туризму Чернігівської ОДА Ліна Артюхова; директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко; завідувач кафедри мов Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка Олена Мамчич; головний редактор журналу «Літературний Чернігів» Михайло Ткач. А також спеціальний гість із Києва, поет, піаніст, композитор, теле- та радіоведучий Роман Коляда.

Відкрив поетичне свято саксофоніст Олексій Дербечов. А відтак учасники фестивалю читали свої вірші – про все, що радує і ятрить душу, серйозне і смішне, земне й небесне, філософське та приземлене… У повітрі відчувалася поетична енергетика, яка об’єднала людей. Це був теплий та щирий обмін чудовими хвилинами спілкування. Мить яскравих фотосесій!

На цьогорічному святі з’явилося багато нових облич, відкрито нові імена. Ще раз упевнились: найсправжніші вірші пишуть… диваки. А потім на сцену вийшов Роман Коляда. Він – автор п’яти поетичних збірок. Столичний гість талановито й харизматично (а подекуди – навіть стьобно) представив свою поетичну збірку інтимної лірики «Роман зі світлом», ілюстровану оригінальними світлинами – каліграмами… на вишуканих жіночих тілах. Автор чудово поєднав читання віршів з акомпанементом на синтезаторі. Музика створювала неповторне тло для поезії. Було враження, що зі сцени зринають хвилі – то бурхливі, то лагідні, в яких хочеться купатися…

У перервах між читанням віршів музичні вітання дарували драйвові чернігівські хлопці. Молодий талановитий музикант і композитор Віталій Левада просто-таки захопив аудиторію піснями Кузьми Скрябіна, «Червоною рутою» та своїми авторськими композиціями. Сергій Гончаренко подарував усім пісню про Чернігів на слова Світлани Камишної. Студентка Київської муніципальної академії музики ім. Глієра Вікторія Тарасенко зачарувала ніжним голосом та аристократичною витонченістю.

А згодом журі покинуло залу, аби визначити, хто ж із поетів цьогоріч – кращий із кращих! І ось – підбиття підсумків. Михайло Ткач вручив фіналістам IV поетичного фестивалю «Дотиком душі» авторські примірники четвертого випуску альманаху “Первоцвіт”. А потім було оголошено, що цьогорічних щасливчиків – 19, їм вручено дипломи і, звичайно, добірки їхніх віршів увійдуть до п’ятого випуску «Первоцвіту».

На додачу до дипломів 19 «обраних» учасників отримали пам’ятні сувеніри – оригінальні чашки з символікою фестивалю. Учасники журі теж без подарунків не залишилися. Кожен з них отримав ексклюзивний керамічний чайничок. До слова, сувенірна продукція виготовлена майстрами кераміки майстерень Світлани Фалалеєвої.

Наталія Утиро, Лана Світко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *