Культура

Франц Кафка і Феліція

Дочитав біографію Франца Кафки, авторства Алоїза Принца (видавництво Темпора, 2023) Історія кафкового одруження – одна з найдраматичніших тем в світовій літературі. Які там Ромео і Джульєта? Наречену звали Феліція Бауер. Вона жила в Берліні і працювала у фірмі виробництва диктофонів. Високий кафкіанський світ був їй непонятний і чужий. Десь як для Ликери Полусмак світи Тараса Шевченка.

Але Кафка її любив. Бо більше любить якось і не було кого. Любив по-своєму, по кафкіанськи. То писав по три листи в день і освідчувався, то каявся і брав ці слова назад. То хотів жениться, то – ні. Писав: виходь за мене, а слідом: не нада! Їздив до неї в Берлін, і на другий день втікав. І Феліція до нього, в Прагу – так само.

То думав про неї цілими безсонними ночами, то якось помітив, що в неї зуби не годяться. Знайомився з її батьками, а потім писав майбутньому тестю, щоб не видавав дочку за нього, бо він нікчемний в побуті. Вже були розійшлися, а потім заручилися. А потім він поїхав попрощаться, та раптом рішив жениться.

Зняли квартиру, купили меблі, та призначили весілля, а Кафка передумав. Поїхав у село, а Феліція за ним слідом. А потім все заново… При цьому вони навіть ні разу не спали разом. Зрештою все це Кафку заї*ало, то він взяв, та й помер, не женившись…

Ото таке…
А книга справді класна! Автор, Алоїз Принц, ще раз доводить, що всі генії — йо*нуті на голову люди… Та й не генії здебільшого — теж!…

Віталій Чепинога

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *