Культура

Імперського співця прибрали

У Києві демонтували пам’ятник Пушкіну. Дуже позитивний крок. Для росіян він — геніальний поет, бо саме Пушкін утвердив русскій язик. Для людей із гуманістичними ідеалами — не тільки для українців — Пушкін все ж лишається особистістю контроверсійною, бо був він прихильником Рос. імперії авторитарного зразка, людиною, яка не розуміла ваги конституції у суспільстві.

Не розумів він й ідеалів французької революції для прогресу, для формування вільної Європи. Дехто закидає: якщо Пушкін творив винятково для еліти, відкидав чернь, хоча він вірив, що його пам’ятатиме й дикий тунгуз, це означає, що будь-яка імперська культура є елітарною. Це зовсім не так.

Різні імперії мають різну зорієнтованість, зокрема й культурну. Великобританія, як відомо, дала Індії систему права. Імперії які мали конституції, фактично визнавали рівність всіх своїх громадян перед законом, а це вже ніяка не елітарність.

Пушкін же ж капітулював не тільки перед рос. царем Миколою І, але й перед рос. царем як ідеєю. Нині ця ідея зветься путін. Я дуже задоволена, що у Києві немає пам’ятника Пушкіну. У нас не місце співцям російського авторитаризму.

Справа Міхновського, розпочата 1904 р. у Харкові, нині у Києві таки завершилася. У Харкові Пушкіна демонтували ще 2022 року.

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *