Політика

Китайський лідер в США

Президент Китаю Сі Цзіньпін прибув до США з першим візитом за шість років після того, як президент США Джо Байден заявив, що його метою на їхніх двосторонніх переговорах цього тижня є відновлення нормального зв’язку з Пекіном, включаючи контакти між військовими. Сі Цзіньпін зустрівся з Байденом поблизу Сан-Франциско в середу вранці за американським часом, перш ніж відвідав щорічний саміт Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), що складається з 21 учасника.

АТЕС – міжурядовий форум, присвячений сприянню вільній торгівлі та інвестиціям, економічному зростанню та розвитку, а також співпраці в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Він діє на основі необов’язкових зобов’язань і відкритого діалогу.

21 країна-член АТЕС: Австралія; Бруней Даруссалам; Канада; Чилі; Народна Республіка Китай; Гонконг, Китай (Тайвань); Індонезія; Японія; Республіка Корея; Малайзія; Мексика; Нова Зеландія; Папуа-Нова Гвінея; Перу; Філіппіни; Російська Федерація; Сінгапур; Китайський Тайбей; Таїланд; Сполучені Штати Америки…

Саміт Джо Байдена з Сі Цзіньпіном стане їхньою першою особистою зустріччю.

Спілкуючись з журналістами перед від’їздом з Вашингтону до Сан Франциско, Джо Байден сказав, що його метою було просто покращити двосторонні відносини. «Ми не намагаємося від’єднатися від Китаю. Ми намагаємося змінити стосунки на краще», — сказав Байден журналістам.

На запитання, чого він сподівається досягти на зустрічі, Байден відповів, що хоче “повернутися до нормального курсу спілкування, аби завжди мати можливість взяти телефонну трубку та поговорити один з одним у разі кризи; мати можливість переконатися, що наші (військові) все ще мають контакт один з одним”.

Сі Цзіньпін перш, ніж спуститися по трапу літака помахав рукою з дверей свого літака Air China, (такий іміджевий жест). Після цього він підійшов до офіційних осіб США, включаючи міністра фінансів Джанет Єллен і посла США в Китаї Ніколаса Бернса, які чекали на китайського лідера на злітній смузі.

Зі свого боку Сі Цзіньпін очікує на “поглиблене спілкування з США” та “обговорення основих питань щодо миру в усьому світі”. А це, безумовно, охопить і досягнення миру в Україні, і на Близькому Сході… І навряд чи сторони обійдуть питання щодо подальшої долі Тайваню.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *