Культура

Карл і Мазепа у Голінці…

310 років тому, якраз під вечір, 17 листопада 1708 року до Голінки завітав гетьман Іван Мазепа і король Карл ХІІ. У супроводі всього генералітету, послів від Англії й Словаччини, з усім непереможним військом Шведської Імперії. Це були найвельможніші гості за всю історію села Голінки на Чернігівщині.

Про перебування шведів і славетного Гетьмана у Голінці є чотири згадки у новітній праці про період Українсько-Шведського союзу 1708-1711рр. у книзі Сергія Павленка «Військо Карла ХІІ на півночі України».

Особливо цікаво — про «шведський городок», який досі зберігся поблизу кутка Голубівка — на лівому березі річки Ромен:
«Шведська армія просувалася повільно ще й тому, що на основних шляхах руху полків будувалися невеличкі фортифікаційні споруди для захисту переправ, доріг від несподіваних атак противника.
…Таких шведських городків, як, зокрема, поблизу села ГОЛІНКА на Бахмаччині, виявлено кілька на Чернігово-Сіверщині. Ще у ХІХ столітті свідок зафіксував, що «усередині фортеці (поблизу Голінки) в одному місці можна помітити доволі значне заглиблення; це, імовірно, залишки колодязя, що виконали шведи на випадок осади» (Исаенко М. Голенка Конотопского уезда – Чернигов, 1860. – С. 11).

Голінка — ще до приходу Карла ХІІ – майже рідне Мазепі село. Тут він отримав землю «на ранг» ще у 1680-их роках – це територія нинішніх кутків Марковичівка, Троцівка, Ріпівка, Андріївка та Хільківка. Вони були не заселені у 1720-их роках — землю Мазепи тоді викупили козаки Красноколядинської сотні — Андрієнки, Книші, Носенки, Марченки, Троці, Ковалевські й Передери. І живуть там по цей день…

Голінка була ПЕРШИМ неспаленим московитами селом на шляху від знищеного Батурина на південь. У Голінці об’єднане українсько-шведське військо змогло купити харчі, обігрітися, а наступного дня — 18-го листопада король і гетьман рушили далі, у бік Ромна.

Шведське військо проходило через село кілька тижнів — з 17 листопада до початку грудня 1708 року. Не дарма на переправі через річку Ромен облаштували фортецю! Жодних грабунків у селі зафіксовано не було. Сама Голінка визналаУніверсал Гетьмана Мазепи про союз із Швецією, голінські козаки були в складі об’єднаного війська.

Завдяки перебуванню армії Швеції, бібліографія Голінки отримала найранішу друковану згадку про наше село — 1733 року у Франції вийшли спогади одного з генералів Карла ХІІ-го, який називає наше село «Hollinka».

Загалом, Швеція залишила глибокий слід в історії нашого краю. Наша війна з Московщиною перешкодила планам Петра I провести ДЕПОРТАЦІЮ козаків Гетьманщини, у т.ч. Голінки, на Волгу, в район сучасного Башкортостану.

Москва загалом планувала колонізувати лівий берег Дніпра. Союз країн Міжморя — Швеції, Польщі, України, Османської імперії, Молдови, Австрії – перешкодили цим намірам. І тому Голінка там, де вона і зараз є.

Нині Голінка відзначила 380 років з дня заснування. А зараз вже й 310-річниця союзу України і Швеції. Живим спогадом про який є візит до села Мазепи і Карла ХІІ.

Ростислав Мартинюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *