Культура

Книга року BBC

Я четвертий рік член журі «Книга року BBC». За ці чотири роки фінал конкурсу «наживо» проводився лише двічі. Ковід, війна… З чотирьох переможців цих чотирьох років, троє – на війні… Сайгон, Чех, Сем’янків. Люди, які б мали творити нову українську літературу, мусять творити нову світову історію… Цього року було якось найдушевніше. Прийшло дуже багато людей, майже всі фіналісти.

Євгенія Кузнєцова, Олександр Михед, Володимир Єрмоленко, Катерина Зарембо, Ростислав Семків, Іван Малкович і т.д. Люди, втомлені зумом і онлайнами, скучили за живим життям.

За правилами BBC, конкурс не може проводитися під час повітряної тривоги з міркувань безпеки. Віра Агеєва (член журі, письменниця, професор Києво-Могилянської академії) каже: та, хай собі буде та тривога, що нам до того?… Марта Шокало (директор BBC-Україна) заперечує: пані Віро, так не можна! Ми не маємо права проводити публічний захід під час тривоги, BBC дуже боїться цього!
– Та хай собі BBC боїться, а ми не будемо!

Вчора була тривога… Якось пропетляли… І це дуже важливо, бо “На початку було Слово!”…

Біля мене сидів представник посольства Британії. Він оголошував переможця. Думаю, цікаво, як він скаже слово “Драбина” (книга Євгенії Кузнєцової). Мабуть, це не просто йому… Тренувався, переживав… І я за нього переживав нащось. Але він абсолютно впорався. DRABYNA, каже побідила…

Кажу Жені: назви наступну книгу “Паляниця”…

Члени журі – живі люди, зі своїми смаками і вподобаннями. Визначити книгу року не так просто, як видається на перший погляд. За кулісами конкурсу вирують страшні пристрасті, плетуться інтриги… Іноді хтось каже: «Якщо премію цього року не дадуть тому то, й тому то, ноги моєї більше тут не буде!»… Або – «якщо дадуть»… Але кожного разу якось доходимо консенсусу. Принаймні, ще жодного разу не бились…

Крім основного конкурсу ще є мало кому відомий конкурс читацьких рецензій, оглядів книжок. Цього року в конкурсі перемогли дві дівчинки. Обидві – четвертий клас школи (!!!). Вийшла переможниця, з Тернополя. Спеціально приїхала до Києва, з мамою. Ще зовсім мала людина абсолютно неймовірної краси і розуму! У нас – найкращі діти в світі!

Сучасна українська література дуже емоційна царина. Запам’ятовуються якісь окремі моменти, фрагменти…
Вчора виступала Олена Захарченко, авторка книжки «Тільки не гавкай!»… Це книга про тварин, врятованих від війни. Реальні, живі історії людей і звірів.

Якусь стару кудлату собаку вивозили з окупації. Волонтери… Якимись темними лісами, вночі, окопами, через мінні поля і ворожі зони … Власниця вмовляла собаку: тільки не гавкай, я тебе прошу – тільки не гавкай…

Я давно не плакав. Років сорок, мабуть… Аж до вчора…

Віталій Чепинога

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *