Політика

На Різдво кояться дива?

Друга доба саміту ЄС у Брюсселі. Настрій піднесений, колеги вітають з історичним рішенням щодо початку переговорів про вступ України в ЄС. Радо приймаю поздоровлення, але розумію, що увечері, по завершенні саміту, доведеться добряче “проставитись”. Чи, як іще кажуть: “накрити галявину”. А я й не проти, навіть з великою охотою і задоволенням.

Все більше з’являється кулуарних подробиць про те, як напередодні вночі ухвалювались доленосні рішення під час засідання саміту ЄС. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте розповів журналістам про те, що канцлер Німеччини Олав Шольц запропонував Віктору Орбану “піти випити каву поза залом”, якщо той не хоче голосувати “за”.

«Ми добре подискутували, але до кінця дискусії я відчував, що дійти згоди буде складно. І тут Шольц запропонував Орбану: а чи не вважаєте за можливе, щоб ми прийняли рішення без вашої присутності в приміщенні? За правилами так можна. Тоді виходить одностайне рішення просто без присутності Угорщини. Ну, він і вийшов», — сміючись, розповів Рютте.

А от прем’єр Бельгії Марк Де Кроо вже вранці вибачився перед Віктором Орбаном. Він йому учора трохи нахамив. Декроо сказав Орбану: «Не хочеш голосувати “за” – не голосуй. Закрий рот на замок (“shut up your mouth”) і нам не заважай, і ніяких вето», – заявив Де Кроо. Дакувати Богу, обійшлось без персональних образ. І схоже, що виходити із зали під час важливих голосувань вже починає бути трендом. Так сталося і під час голосування щодо запровадження 12 пакету санкцій проти Росії. Перед голосуванням за ухвалення цього рішення із залу засідань вийшов канцлер Австрії Карл Негаммер.

І як тут не повірити що на Різдво кояться дива?

Тепер слово за Конгресом США. Як відомо, конгресмени несподівано відклали різдвяні канікули і повертаються на робочі місця, аби ще раз провести голосування щодо облаштування американсько-мексиканського кордону, допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *