Культура

Книжка повинна коштувати грошей. Але не всіх грошей світу

Книжка коштує дорожче, ніж я можу собі дозволити? Насправді — це не зовсім так. Але час про це поговорити. Днями я була в книгарні КСД на Позняках. Мала зустріч у справах, приїхала раніше, щоб згаяти час, за звичкою, зайшла в книгарню і… не купила книжку. Бо вона коштувала 570 грн.

Гаразд, це був “Оппенгеймер. Тріумф і трагедія Американського Прометея”. Тиждень до того я не купила книжку в книгарні “Буква” в ТРЦ “Проспект”. Бо 620 грн за видання, щодо якого я не була впевнена, що воно мені сподобається, мені видалося задорого. Добре, це був “Гірський король” Андерса де ла Мотта.

Сьогодні я скрушно відмовилася від передзамовлення двотомника, який би точно хотіла мати, бо поставити на полицю поряд з повним зібранням творів Лесі Українки репринтне видання жіночого альманаху “Перший вінок” – прикольно. Але не за 950 грн. Тим паче, що мені хотілося б мати саме альманах із творами легендарних сімнадцяти авторок (Наталії Кобринської, Лесі Українки, Олени Пчілки, Уляни Кравченко, Людмили Старицької, Ольги Франко, Дніпрової Чайки, Ганни Барвінок, Софії Окуневської, Климентини Попович, Ольги Левицької, Катерини Довбенчук, Анни Павлик, Сидори Навроцької, Михайлини Рошкевич, Олесі Бажанської, Олени Грицай), а другий том (з есеями про них сучасних авторок), при всій моїй повазі до їхньої роботи, не те, за що я готова платити.

І ось десь на цьому етапі я й замислилася: а скільки має коштувати книжка? Щоб я її купила?Одразу скажу: я багато років перекладаю книжки. Тобто знаю, як формується їхня вартість, більш того — вона впливає на мій заробіток. І на роботу мого видавництва. І на мої перспективи як перекладача.

До слова, я не живу з лише з перекладу. В основний час працюю топ-менеджером (не у видавничій сфері), який відповідає зокрема й за ціноутворення. Тобто, слова собівартість, дохід, прибуток, маржа, податки, зарплатня персоналу, оренда – для мене не порожній звук.

І саме тому мені хочеться запитати, що нині в книжці важливіше?
Красива, тверда обкладинка?
Кольоровий зріз?
Шовкова закладка-лясе?
Якісний папір?
Чи доступна ціна?

Потримати красиву й недешеву книжку в руках і поставити на полицю? Чи взяти з полиці некрасиву й дешеву й піти з нею на касу?

Книжка — це цінність. Але не розкіш. Якщо ми хочемо зберегти читання як звичку й суспільну норму, то не варто перетворювати книжку на товар для багатих. Хоча б тому, що це шлях у нікуди.

Книжка повинна коштувати грошей. Але не всіх грошей світу.

Аліна Акуленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *