Культура Суспільство

Козаки – нові і давні

Було таке у 2014 році. Почалася переоцінка козацтва. Зрозуміло, в історії наших козаків були різні періоди — не всі вони були героїчними, а фінал виявився взагалі і трагічним, і ганебним. Однак це не означає, наче козаків треба трактувати винятково як силу деструктивну, некультурну і зарізяцьку. Написав мені був один шанований усіма фацет, тобто чувак, що козаки ходили голими — усе за Генриком Сенкевичем.

Звичайно, були серед козаків і голі — навіть прізвище є таке Голий, відомий також Гнат Голий, що був керівним гайдамакою. Однак у переломні часи, у часи війни дуже потрібні безстрашні козаки, відчайдушні, готові на самопожертву заради своїх людей і своєї землі.

Січові Стрільці органічно стали новими козаками, козаками у 20 ст., хоча їхні однострої вже нічим не нагадували колоритний козацький одяг, в якому була купа тюрського елементу. Саме Січові Стрільці стали тим ферментом, що зродив прекрасну стрілецьку поезію. Не тільки про червону калину, яку підіймемо, а й про саможертовних молоденьких стрільців, освічених, що не чекали за свій бойовий чин жодної заплати.

Як у пісні:
Коли ви вмирали, вам дзвони не грали,
Ніхто не заплакав за вами,
Лиш в чистому полі ревіли гармати,
А зорі вмивались сльозами.

Коли хоронили вас в темну могилу,
Від крові земля почорніла,
Під хмарами круки стадами літали,
А бурею битва шуміла.

На ваших могилах хрести похилились,
Ніхто не заплакав за вами.
Спіть, хлопці-соколи, ми гостримо зброю,
І ждемо на поклик до бою.

Велике щастя, що в України були козаки — козацький міф став осердям, довкола якого формувалася нація. Велике щастя, що в України були Січові Стрільці, гетьманці, армія УНР, холодноярські козаки, УПА, нарешті з’явилася власна армія після Незалежності: злютована, дисциплінована, вдіта й вбута, оснащена класною зброєю, з командами українською мовою (будемо сподіватися — матюкатися наші вояки не будуть), напоєна і наїджена, естетична й етична, армія, що її любить народ і цінує суспільство, армія, на яку покладає надії не тільки Україна, а й цивілізований світ.

Така еволюція козацтва. Слава ЗСУ!

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *