Політика

Піднебесній і хочеться, і «колеться»

Надії Кремля на допомогу Китаю у подоланні західних санкцій, схоже, розбиваються на порох. Слідом за нафтогазовими компаніями, які відмовилися збільшити закупівлю російської сировини, «ніж у спину» встромили ті, від кого в Москві цього очікували найменше. Китайські технологічні гіганти різко скоротили свої постачання в Росію після початку війни.

У березні порівняно з лютим ввезення ноутбуків впало на 40%, смартфонів — на 66%, телекомунікаційного обладнання — на 98%, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на дані митниці КНР.

Китайські виробники, від яких чекали, що вони замінять будь-яку імпортну електроніку, згортають роботу на російському ринку, але, на відміну від західних компаній, вважають за краще цього не афішувати. Серед таких «тихих відмовників» — Lenovo Group і Xiaomi, розповіли джерела WSJ.

За їхніми словами, на китайців тиснуть американські постачальники напівпровідників, яким санкції забороняють продавати продукцію в Росію. Відмовити китайці не можуть, і їх «можна зрозуміти», каже глава Canalys Стів Брейзер: втрата чіпів зі США «буде для них катастрофою».

Huawei наприкінці в березні припинила укладати нові контракти на постачання в Росію мережного обладнання та гаджетів, а у квітні відправила у відпустку співробітників місцевого офісу. Компанія, на яку припадає 30–40% усіх базових станцій, що працюють у РФ, «чи не першою після санкцій призупинила замовлення», розповіло Forbes близьке до неї джерело.

Через півтора місяці від роботи з банками, що потрапили під санкції, відмовилася китайська платіжна система UnionPay. ВТБ, «Відкриття» та Альфа-банку було відмовлено у випуску карт, які могли стати останнім «вікном» у світ для їхніх клієнтів.

США стежать, щоб Китай та інші країни не допомагали Росії обходити західні санкції, і поки що задоволені поведінкою Пекіна, повідомили Reuters високопоставлені американські чиновники. За їхніми словами, поки що США не бачать ознак китайської допомоги Кремлю, хоча з Москви такі звернення надходили.

Ростислав Демчук із Брюсселя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *