Хвиля Десни » 7 Травня, 2022

Daily Archives: 7 Травня, 2022

Культура

Сковорода – обпалений ордою

Published by:

Сьогодні вночі, 7 травня, варвари-московити ракетним ударом знищили Національний музей імені Григорія Сковороди. Не думав, не гадав, відвідуючи це унікальне місце живописної Харківщини (червень 2021р.) в рамках міжнародного наукового українсько-польського форуму, що криваві руки кремлівських ординців дотягнуться й до цього світлого Миролюба. Однак, чого дивуватися. Адже в їхніх «чорних дошках» геноциду українців Сковорода записаний як «стратегічний об’єкт». Бо саме знищення національної пам’яті, української ідентичності є головним мотивом цієї людиновбивчої «спецоперации» бункерного тирана ХХІ століття.

Continue reading

Суспільство

На гробки приїжджав брат…

Published by:

На гробки приїжджав двоюрідний брат із Черкас. Бувший моряк. До баби Тетяни й діда Андрія сходили. Пом‘янули… Потім він випив два літра самогону та десь пішов. Спав у лузі, рибу ловив руками у ставку, купався в річці, десь по селу тинявся, сидів на лавці з бабами, співав народних пісень…

Continue reading

Культура

Там, де була колись школа

Published by:

Цього року побачив на місці матері-школи плац. Рівний, як гробова дошка. Розваляли і за вітром розвіяли вдячні учні… Отака історія. А ще шість років тому… Десь із хащачиння старого занедбаного сільського цвинтаря зозуля навіжено накукувала роки, сонце припікало по-літньому, а мені у тіло зашпари заходили, як од зимової хуги. Била пропасниця так, що стриму не було. СВІТЕ ТИХИЙ…

Continue reading

Культура

Микола Адаменко помер о 5-й ранку

Published by:

Щойно стало відомо: у Сосниці на Чернігівщині, на 91-у році життя відійшов у вічність Микола Адаменко — письменник, політв’язень, учитель, краєзнавець, засновник сосницького товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка. Про це повідомив його друг і земляк, недавній головний лікар обласної дитячої лікарні Олександр Карета. Микола Адаменко — знакова постать для Сосниччини: жодна творча дія не проходила без нього, його дослідження історії краю, винесення з-під спуду радянських заборон постаті міністра УНР Ковалевського та й навіть вірш про Скиданову сосну є вкрай важливими для розуміння цінності своєї землі.

Continue reading

Політика

СЕРйозна заява Бориса Джонсона

Published by:

Свого часу саме позиція Великої Британії у світовій історії відіграла вирішальну роль… Висловлювання і вчинки Вінстона Черчілля свідчать на що здатна одна особа і якою є її вага для долі мільйонів людей, якщо ця особа справді увиразнює європейські цінності, честь і справедливість!

Continue reading

Культура Суспільство

Козаки – нові і давні

Published by:

Було таке у 2014 році. Почалася переоцінка козацтва. Зрозуміло, в історії наших козаків були різні періоди — не всі вони були героїчними, а фінал виявився взагалі і трагічним, і ганебним. Однак це не означає, наче козаків треба трактувати винятково як силу деструктивну, некультурну і зарізяцьку. Написав мені був один шанований усіма фацет, тобто чувак, що козаки ходили голими — усе за Генриком Сенкевичем.

Continue reading

Політика

Піднебесній і хочеться, і «колеться»

Published by:

Надії Кремля на допомогу Китаю у подоланні західних санкцій, схоже, розбиваються на порох. Слідом за нафтогазовими компаніями, які відмовилися збільшити закупівлю російської сировини, «ніж у спину» встромили ті, від кого в Москві цього очікували найменше. Китайські технологічні гіганти різко скоротили свої постачання в Росію після початку війни.

Continue reading