Культура

Куди я поїду після перемоги?

Куди поїдете після нашої Перемоги? Що спадає на думку? Я теж себе про це запитала. Кам’яна могила! – найперше, що прийшло мені. Найдавніший храм Планети. Архів усіх цивілізацій, епох і культур людства. Таємничий комплекс у запорізькому степу поблизу Мелітополя — це Кам`яна Могила. Поблизу Мелітополя… Нашого героїчного Мелітополя, який чекає нашої Перемоги і звільнення від paшиcтськux oкynaнтiв.

Я вже там бувала. Але дорога до храму має бути завжди відкритою. Тим більш до такого Храму, який маємо ми, українці. Це справжня перлина світового значення. Насправді у Кам`яній Могилі нікого не поховано. Це створений природою пагорб з нагромадження величезних кам’яних брил. Вважається, що комплекс Кам`яна могила знаходиться на місці древнього згаслого вулкану, чи величезного гейзера.

У закам`янілому за мільйони років піску почали утворюватись порожнини, які згодом стали печерами, гротами. Вони і слугували впродовж багатьох тисячоліть місцем для здійснення культово-релігійних обрядів для племен і народів, що завжди жили на цьому місці. Тут шамани і перші мисливці залишили на стінах свої культові зображення.

Загалом Кам`яна могила – це кілька тисяч найрідкісніших наскальних зображень різних історичних епох: від пізнього палеоліту і мезоліту аж до середньовіччя. Тож зображення на плитах складали цілий архів древності. Це не просто лінії і малюнки, а й первісні літери. Ймовірно, це була перша писемність на Землі. На думку багатьох дослідників, саме тут, на стінах печер Кам`яної могили була написана найдавніша абетка і вже звідси перенесена у Єгипет та інші культури.

Скіфи, сармати, кіммерійці, готи, гуни, печеніги, половці і хазари… багато народів протягом тисячоліть приходили сюди, щоб поклонитись своїм богам. Сьогодні у Кам`яній могилі розкопано і зафіксовано 65 таких гротів і печер. Печера Відьмака, печера Кози, печера Містерій, Дракона…

На самій вершині гори стоїть камінь із невеликим заглибленням посередині. Це – Вівтар, центральне місце всієї Кам`яної могили, кажуть дослідники. Саме тут енергетика найсильніша. Адже це територія древнього святилища.

Розшифровуючи петрогліфи комплексу, відомий шумеролог та лінгвіст А. Кифішин побачив у них відомості про Аратту – прадержаву, що існувала, на думку ряду вчених, саме на території майбутньої України. Письмена Кам`яної могили датуються ще дошумерським періодом. І саме звідси були прокладені дороги на різні континенти, які вели вже до нових світових цивілізацій.

Без перебільшеня, після відкриття Кам’яної Могили, усю світову історію потрібно переписувати. Я от собі думаю, а коли б таке унікальне місце знаходилося в якійсь іншій європейській країні… Однозначно, що це вже був би «пуп Землі». А воно так і є. Це справді пуп Землі. Де іще, в одному місці, зосереджено свідчення про всі епохи і цивілізації? А воно знаходиться у нас, в Україні! Але мало хто про це знає. Я неодноразово зустрічала ніби-то й грамотних, освічених людей, які навіть ніколи не чули про Кам’яну Могилу…

Нині печери і гроти із петрогліфами, що знаходились просто неба, заховані від сторонніх очей, засипані піском. Так свого часу вирішили вчинити вчені. І правильно зробили. Мабуть, передчували, що сюди прийдуть варвари. Таким чином вони зберегли історичні свідчення непорушними для нащадків, які, можливо, будуть дбайливішими, продовжать дослідження і покажуть це диво планети в усій його величності. Не відомо, скільки ще печер не знайдено, які стоять засипані піском епох, чекаючи на своїх дослідників. Але якщо уважно придивитись до брил, можна вже побачити деякі зображення, висічені на камені.

У 2008 році «Кам’яна Могила» отримала статус Національного історико-археологічного заповідника, адже це справді коштовна реліквія, якою Україна може гордитися перед усім світом. Увесь комплекс претендує на офіційне включення у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зараз музей із безцінними експонатами, що розкопані і знайдені поблизу «Кам’яної могили», розграбований варварами. І все це ще належить повернути.

Місце знаходження: Запорізька область, Мелітопольський район, смт. Мирне. Зустрінемося там після нашої Перемоги.

Зінаїда Куценко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *