Культура

Леся Українка і віконні механізми

До мене приходив майстер. Довелося міняти механізми у вікнах, що перестали зачинятися — усе колись ламається. Майстер традиційно почав «гнати» на своїх попередників: вікна, бач, ставили і все зробили не так… Я ж на це заперечила: вікна прослужили 15 років, а поставлені ним механізми невідомо ще, як триматимуться?

І ця історія прямо дотична до нового 14-томника Лесі Українки.

Досить «гнати» на попередників, які уклали і прокоментували попереднє, 12-томне видання. Нинішнього 14-томника без попередника взагалі б не було, а надто таким вахтовим методом — до ювілею, як у добрі совкові часи. І це треба розуміти.

Значно простіше працювати, коли є база. Ідеологічні коментарі легше переробити, ніж писати все спочатку, особливо, якщо ці коментарі якісні: дати, імена, назви. Максима класика «життя без коректур» — справа хороша, але неможлива, особливо в українському контексті. Дуже погано, коли науковці і люди втрачають почуття власного грунту і кореня. Невдячність — це погано.

Сергію Єфремову закидали і закидають, що в його історії українського письменства панує еволюціоністський підхід, а це неприпустимо, бо в житті і в мистецтві все не так. З одного боку, це правда, бо й сама еволюція — набагато складніший процес, ніж пояснюють у школі. Він стрибкоподібний, рваний, сказати б, з провалами, а не плавний. З іншого боку, якщо відкинути еволюцію, втрачається те, що називають метою, бо всі ми прагнемо досконалості, яка і є метою еволюції.

Звичайно, Леся Українка не вважала своїм попередником ані власну маму Олену Пчілку, ані Шевченка. Вона уважала своїм попередником чи й маяком Г. Гайне. Одначе що б написала Леся Українка, якби не було «Кобзаря» і «маленьких Тарасиків», як називав її дядько Драгоманов Шевченкових епігонів? Думаю, написала б вона зовсім інші речі, ніж ті, що ми маємо.

Одне слово: не треба обпльовувати 12-томник поетки, на основі якого з’явився новий 14-томник. До речі, вчительки української мови і літератури про всякі там томники не відають. Посилаються вони на електронну енциклопедію поетки — і трава не рости.

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *