Культура

Маємо Предстоятеля

Як кажуть в таких випадках римляни, габемус папам — маємо Папу! Тобто, обрано предстоятеля Української православної церкви — ним став митрополит Переяслав- Хмельницький і Білоцерківський Єпіфаній (Думенко), патріарший намісник.

Балотувалися ще два кандидати — від УПЦ Московського патріархату митрополит Вінницький Симеон (Шостацький) і митрополит Луцький Михаїл (Зінкевич).

Драматичні були вибори: напередодні на архієрейському соборі УПЦ Київського патріархату митрополит Луцький Михаїл висунув свою кандидатуру всупереч кандидатурі митрополита Єпіфанія і отримав підтримку 11 архієреїв.

Але все ж на соборі план Патріарха Філарета спрацював, і главою об’єднаної церкви обрано його намісника.

Владиці Єпіфанію 39 років, він два роки вчився у Греції, керує навчальним процесом в семінаріях та академії Київського патріархату.

З московських архієреїв прийшли на собор лише двоє — крім Вінницького митрополита, ще митрополит без єпархії Олександр (Драбинко). Навіть черкаський митрополит Софроній (Дмитрук) традиційно для свого крученого життя говорив-балакав про автокефалію, а як тільки з Москви прикрикнули — так і став по команді «Смірна!»…

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *