Культура

Марина Гримич у Чернігові

В Чернігівській обласній універсальній бібліотеці відбулась зустріч з відомою українською письменницею, директоркою видавництва «Дуліби» Мариною Гримич. Нагадаємо, батько Марини Гримич – літературний перекладач Віль Гримич, мати – завідувачка кафедри КНУ імені Тараса Шевченка. Марина Гримич виростала у письменницькому середовищі. Перші двадцять років свого життя присвятила науковій кар’єрі.

Літературною творчістю почала займатися, коли, як жартує пані Марина, «повиростали діти», й нині вона «маневрує» поміж письменницькою і науковою діяльністю, а також дипломатичною роботою, позаяк вона дружина українського політика й дипломата, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Лівані (2016–2022) Ігоря Осташа.

Марина Гримич – авторка 20 різножанрових книг, найпомітніша з яких — бестселер «Клавка» (2019). Цього разу презентувала в Чернігові свій новий роман «Лара». Це триквел до роману «Клавка» і сиквел до роману «Юра». Лара – Клавчина внучка. Образ цієї обдарованої, але дуже своєрідної дівчинки розкривається через спостереження, переживання, роздуми Клавки, якій доводиться вести сімейний корабель у часи Чорнобильської катастрофи. Лара – донька кримської татарки Аніфе та Клавчиного сина Юри, і їй випаде зробити свій перший серйозний вибір. Також перед Ларою постане завдання швидко зорієнтуватися в пікантній ситуації «дежавю» навколо любовної інтриги, яка склалася ще у «Клавці» і мала своє продовження в «Юрі».

Пані Марина дбайливо береже червону оксамитову торбинку для прикрас, вишиту золотими нитками, яку їй подарував Мустафа Джемілєв. Кримські татарки завжди славилися своїм вишиванням. Лара, напевно, успадкувала це вміння від своєї мами. Тільки вишиває дівчина не нитками, а словами. Можливо, в наступній книзі про Лару вже розповідатиметься як про відому письменницю. Але книга ця буде не про майбутнє, а певніше – про минуле. Такі плани у Марини Гримич.

Пані Марина жартома назвала «тріо» своїх романів – «Клавку», «Юру» і «Лару» – «Клавкіадою». Авторка коротко розповіла історію їх створення і трошки розкрила сюжет кожної книги.

Дуже тепло вітала пані Марину чернігівська журналістка Лідія Кузьменко – університетська подруга її мами. Пані Лідія згадала, як тримала маленьку Маринку на руках, і цей спомин зворушив усіх. А ще зауважила, що мати пані Марини не мала матеріальних статків, бо була сиротою, але натомість мала гострий розум. І всього досягла наполегливістю, своєю працею. А кращі свої риси передала доньці.

Насамкінець відбулись автограф сесія та фотографування. Фонд бібліотеки поповнився новою книгою Марини Гримич. Тепер “Лара” житиме в нашій книгозбірні. Усіх, хто має бажання прочитати цей роман, ласкаво просимо до бібліотеки!

Лана Світко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *